Laser világbajnokság – Slingsby a világbajnok

Harmadik világbajnoki címét szerezte meg az ausztrál Tom Slingsby

Az utolsó futamon már egy 14. hely is elegendő volt az ausztrál származású Tom Slingsbynek, hogy megszerezze újabb világbajnoki címét az augusztus 27 - szeptember 5. között megrendezett laser világbajnokságon  az angliai Hayling Island-en.


Slingsby négy év alatt harmadik győzelmét szeretze meg, - azt is tetemes fölénnyel - 36 pontos előnnyel tette az angol Nick Thompson és az új-zélandi Andrew Murdoch előtt. Alig egy héttel a világbajnokság előtt az Etchelles hajóosztál világbajnoki címét zsebelet be az America’s Cup legendával, John Bertranddal az oldalán, s angiában is magabiztos győzelmet szerzett, noha egy pillanatra talán önmaga is megingott, amikor az utolsó futamon a 15. helyen felborult,  ám onnantól kezdve csupán a biztonságra törekedett,s vitorlázott be a célba.


Az utolsó versenynapon újabb két futammal lett gazdagabb mind a felnőtt, mind pedig a junior laser standard mezőny, ám a mai napon szembesülhetett a mezőny a legerősebb széllel. Az erős, pöffös 20-25 csomós szélben, nagy, hosszú hullámokban az olimpiai bajnok Paul Goodison és az új-zélandi Andrew Murdoch szerzett eg-egy futamgyőzelmet, ami azonban Goodisonnak ezúttal csak az összetett kilencedik helyhez volt elegendő.


Berecz Zsombi a 29. és 37. helyeken szelte át a célvonalat, melyekkel az összesített lista 37. helyét szerezte meg a 14 futamból álló egy hetes ragattán, míg Tomai Balázs az ezüst csoportban az 51. helyezésig jutott, ami az összesített 104. helyet eredményezte számára. a 159 főt számláló mezőnyben.


A junioroknál az utolsó nap nem hozott változást az élen, a dobogós helyezések sorrendje nem változott, s a világbajnoki címet a dán Thorbjoern Scheirurp szerezte meg az olasz Marral és az angol Mills-Barton előtt.

 

Végeredmény 14 fuatamot követően ( 159 induló)

 

1 Tom Slingsby (AUS) 50 pont
2 Nick Thompson (GBR) 86 pont
3 Andrew Murdoch (NZL) 96 pont
4. Alsogyray Julio (ARG) 109 pont
5. Kontides Pavlos (GRE) 112 pont
6. Junior Joshua (NZL) 114 pont

37. Berecz Zsombor
104. Tomai Balázs


 

Junior eredmények (118 induló)

 

1 Thorbjorn Schierup (DEN)  35 pont
2 Francesco Marral (ITA) 40 pont
3 Alex Mills-Barton (GBR) 53 pont


Teljes eredményista az alábbi oldalon található:
http://www.laserworlds2010.co.uk/laserworlds/standard/results.htm


EB  -  MVSZ  OÉB/UB

 

 

 

 

Támogatóink: