Kínát még szokni kell

Az ifjúsági világbajnokságon a harmadik versenynap sem hozott sok sikerélményt a magyar résztvevőknek a kínai Sanyában. Goszleth Marcell beszámolója:

"A mai nap sem rólunk szólt a világbajnokságon.

Laserben Veisse Zoli az első futamban a 29. helyen végzett. Sajnos a másodikban a cirkáló szakaszon volt egy kétséges találkozása balcsapáson a svéd versenyzővel, amelynek nyomán büntetőfordulóra kényszerült, így a mezőny közepéről visszaesett a végére. Összetettben a 41. helyen várja a folytatást.

Geiger Ricsi  igazi Kálváriát járt be a mai nap. Az első futamban a remek 14. helyen vette az első kreuz bóját, de az első hauzolásnál két latnija is eltört. Ez egy szörfösnél óriási hátrány, mert a vitorla profilja annyira torzul, hogy így sokkal élesebb szögeken képes csak haladni hátszélben. Ricsi becsülettel végigharcolta a futamot és két ellenfelét megelőzve futott be. A futam után egyből a szerviz motoros segítségét kérte, melynek rutintalan vezetője először átment a vitorláján teljesen szétszakítva azt, majd az ennek következtében szükségesé váló vitorlacsere közben egy újabb manőverrel a még épp árbócot is 6 darabba törte a motorossal. Ezek után a rigg cseréje annyi időbe telt, hogy a második futamban elrajtolni sem tudott. A harmadik futamra ilyen lelki állapotban állt rajthoz, amelyben végül nem futott be. Összetettben 24. pozícióban áll, reméljük képes erőt meríteni az első futamban mutatott teljesítményéből.

Ahogy Kocsis Bálint és Pavlik Andris a mai utolsó futamából, merthogy az első kettő számukra elég gyatrán sikerült. Bálinték a pörgölődős szélben nagyon nem találták a ritmust és ez egyre jobban elbizonytalanította őket, amely további hibákat szült. Aki tudja mit jelent a negatív spirál a sportban az el tudja képzelni ami a srácokban ma lejátszódott. Az utolsó futamban végre összejött nekik egy jó hátszél, ami egy 15. helyre volt elég. A délutánt a lányok futamainak közös megtekintésével töltöttük bízva abban, hogy kívülről látva és elemezve a pálya sajátosságait holnap erősebb vértezetben állnak a rajthoz. Összetettben most a 28.-ok.

Holnap a szörfösök és a 29er-ek 3-3, a Laseresek 2 futammal folytatják a versenyt.
Fiaink a délutáni körben mennek, gondoljatok rájuk!

Üdv, Marcell"

 

Az ifi VB honlapja: http://www.worldsailingywc.org/

Kocsis Bálint és Pavlik András:
A 29er nagyon fiatal hajóosztály Magyarországon, hiszen a kezdeti lépéseket 2016-ban tették meg a Spartacus VE vitorlázói. 2017-ben már egy lelkes csapat készült és kezdte meg a versenyzést a nemzetközi vizeken is. Az eredményeik egyre jobbak. Október végén a Garda-tavon, az Európa Kupa sorozat utolsó állomásán már két magyar egység is az Arany csoportba jutott. Közülük az egyik volt a Kocsis – Pavlik kettős, akik a 25. helyen végeztek a 119 hajós mezőnyben.
Nyilván nem tartoznak az esélyesek közé ezen a világbajnokságon, így a verseny minden pillanatát teher nélkül élvezhetik és gyűjthetik a tapasztalatokat.

A Magyar Vitorlás Szövetség a világosan meghirdetett osztálypolitikája alapján kiemelten támogatja a 29er osztály fejlődését, így a fiúk is az MVSz támogatásával utazhattak Sanyába.

Veisse Zoltán:
A Laser Radiálban versenyző Veisse Zoli a legtehetségesebb magyar utánpótláskorú versenyző a Laser hajóosztályokban. Augusztus végéig még Laser 4.7-ben versenyzett és produkált remek eredményeket. Vagyis csak szeptember óta ül a nagyobb Laser Radiálban, így tőle sem várható még el, hogy az élmezőnyben legyen. Júniusban a Garda-tavon megnyerte a Laser Italia Cupot, majd augusztus végén KIelben a világbajnokságon elért 7. hellyel búcsúzott a Laser 4.7 kategóriától.

Már Laser Radiálban Európa Kupa versenyt nyert Balatonfüreden, októberben Barcelona vizein a férfi Laser Radial EB-n pedig máris bekerült az Arany csoportba. A nyílt versenyen 41., az európaiak között 40. helyezett lett, ami első nekifutásra kiváló eredmény.

 

Támogatóink: