Idén 16 ranglistaversenyen döntik el, kik a legjobbak az utánpótlásban

Formálódnak az idei utánpótlás ranglistaversenyek rendezési keretfeltételei. Egyeztettek a vezető utánpótlás nevelő klubok és a szövetség, az MVSZ a szakmai színvonalat emelné és az egyesületek is megfogalmazták elvárásaikat a ranglistaversenyek rendezésével szemben. 

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) célja, hogy megfelelő szakmai színvonalú ranglistaversenyeket rendezzenek az egyesületek, ezért a Szövetség a jövőben nagy hangsúlyt fektet az ilyen versenyek értékelésére - a jövőben esetleges versenyidőpont-ütközés esetén például figyelembe vehető az előző év értékelése. Többek között ez is kiderült azon az egyeztetésen, amelyet a támogatott ifjúsági osztályoknak, a nekik ranglistaversenyt vagy bajnokságot rendező egyesületeknek és a versenybíró bizottságnak tartott az MVSZ hétfőn. Ebben az évben a támogatott ifjúsági osztályokban 16 alkalommal rendeznek ranglistaversenyt, 10 egyesület részvételével, közülük az egyeztetésen 6 képviseltette magát. Ők rendezik a versenyek 80 százalékát.

Az egyeztetésen Holczhauser András főtitkár kérésére  az osztályszövetségek megfogalmazták a ranglistaversenyekkel kapcsolatos igényeiket, illetve a klubok a versenyek szervezésének főbb motivációit, amelyek között szerepel az időpont ésszerű megválasztása (iskolai szünet alatt, illetve hétvégén legyenek a versenyek), az OB-k és a ranglistaversenyek rendezésénem presztízse értéke, legyen objektív rendszer és értékelés, a minőségi rendezéshez elengedhetetlen infrastruktúra és kommunikáció szükségessége, igényes parti programok szervezése. Az osztályok által kért szolgáltatások között vetődött fel például a előnevezés lehetősége, a nevezési ajándék, a megfelelő és elegendő sólyázási lehetőség, a biztonság, valamint a versenyközvetítés.

Külön kiemelték az osztályspecifikus versenyutasítások fontosságát, illetve többen is jelezték ezek kiegészítésére irányuló igényeiket, amelyek jellemzően a vitorlázandó pályára, a szélerőre, a vizi bíráskodásra vagy az érintett osztályban a vizen bíráskodásra vonatkoznak.  Fontosnak tartják a nevezési díjak egységesítését, szükséges esetén emelését, a minimális nevezési díjak meghatározását. A Vihar rendszeren keresztül az online fizetést szeretnék biztosítani, a hunsail.hu honlapon pedig online hirdetőtáblát fejlesztenek. A versenyrendezés során elvárt kellő mennyiségű és megfelelő minőségű eszközök használatához az MVSz segítséget tud nyújtani (például GPS, mentőmellény, VHF és trönk rádió, kamera, online hirdetőtábla).

A szövetség felé elvárásként jelent meg egyebek mellett a versenybírók delegálása és a versenyrendezéshez szükséges eszközök, motorosok kölcsön- és bérbeadása is.

Támogatóink: