Hírek a hídról

Ahogy arra számítottunk, nagyon mozgalmasan alakult az elmúlt hónap. Az Évadnyitóval elindult a szezon, a versenyt pedig a New Black Jack nyerte. Örömteli, hogy nagyon sokan neveztek, sajnos a szélcsend miatt viszont a legtöbben nem tudtak befutni annak ellenére, hogy alkalmaztuk a versenyutasítás újdonságát, azaz a külön rajtcsoportonkénti pályarövidítést. Mégpedig azért, hogy mindenki befuttatható legyen. Reméljük, a következő versenyeken már sokkal jobb lesz a szélhelyzet.

Nagyon sok vitorlázót érint a Yardstick-rendszer, amelynek ráncfelvarrásán gőzerővel dolgozunk. Eredetileg azt terveztük: már az idén életbe lép az új számítási rendszer, de a tesztelés során kiderült, hogy technikai problémák miatt ez nem fog menni. Egy hiányos, félkész Yardstick-rendszer pedig csak újabb gondokat jelentene, ezért úgy döntöttünk, hogy jövőre vezetjük csak be az új számítást. Köszönjük a türelmeteket, a célunk az, hogy a lehető legjobb rendszert vezessük be.

Élsportolóink remekeltek májusban, több oldalt lehetne írni az eredményeikről, de most kiemelem a legfontosabbakat. Érdi Mári Hyeres-ből ezüstéremmel jött haza, Berecz Zsombor pedig az athéni Európa-bajnokságon szerezte meg a második helyet. A Gyapjas testvérek 15. helyen zárták a San Remóban rendezett Európa-bajnokságot. Portóban pedig – ahol a laseresek Eb-jét rendezték – Érdi Mári a 9. lett, a Laser Standard osztályban induló Vadnai Benjamin a 20., testvére Jonatán pedig a 21. helyen végzett. Ezek az eredmények mindenképpen bizalomra adnak okot. Egyrészt jó esély van arra, hogy a Gyapjas testvérek és Vadnai Benjamin vagy Vadnai Jonatán az idén megszerezzék a tokiói kvótát. Másrész az olimpiai részvételt már tavaly kiharcoló Érdi Mári és Berecz Zsombor jól halad a felkészülésben.

Na és persze a fiatalok is remekeltek: Kovács Attila (MVM SE) a 14. helyen végzett a Laser 4.7 Európa-bajnokságon, az európai nemzetek között pedig a 13. helyen fejezte be a kontinensviadalt a fiúk 267 fős mezőnyében. A lányok 170 fős mezőnyében pedig Kis Kapin Karina (BYC) az arany csoportban az 57. helyen fejezte be a versenyt – és többi magyar versenyző is jól teljesített. A fiataloknál maradva meg kell említeni a Majthényi Emlékversenyt, amit a THE-YKA rendezett Agárdon: népes mezőny gyűlt össze, 132 hajó nevezett, a legtöbben, 72-en az optimistesek voltak, de a Laser 4.7-es mezőny is csaknem harminc hajóból állt.

Visszatérve a szövetségi munkára. A Magyar Vitorlás Szövetség a májusi közgyűlésén elfogadták a tavalyi beszámoló mellett az idei pénzügyi és szakmai tervet és az új alapszabályt. Külön öröm, hogy a közgyűlés döntése szerint három újabb örökös tagja lett a szövetségnek: Kovács Béla, Schmalz József és Törzs Imre.

Jó szelet!

Holczhauser András

Támogatóink: