Hírek a hídról

Szerencsére most is van sok kedvező dolog, amelyekről beszámolhatunk, a finnes ügyben viszont kedvezőtlen hír érkezett.

Kezdjük a pozitív hírekkel: a Magyar Vitorlás Szövetség nevében gratulálunk Fa Nándornak, aki decemberben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja lett!

A magyar élsportolók, ezen keresztül a vitorlázás, mint sport elismerését jelzi, hogy tízmilliókat kaptunk különböző célokra az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI). A legjelentősebb ezek közül a sportolók olimpiai felkészülésére szánt 55 millió forintos támogatás. Emellett a 2018-as aarhusi vébén a 2020-as olimpiai kvótát megszerző Érdi Mári és Berecz Zsombor további 5-5 millió forint extra minisztériumi támogatáshoz jutott. Nagyon fontos számukra az állami támogatás, de tudni kell, hogy az olimpiai felkészülés nagyságrendekkel többe kerül. Az élversenyzőink – Érdi Mári, Berecz Zsombor, Vadnai Benjamin, Vadnai Jonatán, valamint Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor – 2019. évifelkészülésére összesen 275 millió forintra van szükség, ezért minden támogatásra szükség van. Ezért keresünk olyan lehetőségeket is, amelyekkel újabb támogatást biztosíthatunk a sportólinknak.

Az élsportolói támogatások mellett a minisztérium 7,1 millió forinttal járul hozzá a balatoni rádióhálózat (Balatrönk) fejlesztéséhez. Ennek eredményeként jó lefedettséggel rendezhetünk versenyeket a Balaton teljes területén. További 2,5 millió állami támogatást kaptunk az idei ifjúsági jégvitorlás-világbajnokság és Európa-bajnokság megrendezéséhez.

Az előző - novemberi - Hírek a hídról-ban és a hunsail.hu-n is több cikkben foglalkozunk a World Sailing tavalyi, floridai konferenciáján született, nagy vihart kavart döntésről, amely a jelenlegi állás szerint törli a 2024-es olimpiai programból a finneseket. A World Sailing döntéshozói december 21-én egy rendkívüli telefonos konferenciahívással 33-11 szavazattal megerősítették a sarasotai szavazás finnesek számára kedvezőtlen eredményt hozó jegyzőkönyvét.

Fontos decemberi lépés volt, hogy publikáltuk az egyesületeket, versenyzőket és pontszámaikat felsoroló ranglistákat, a hunsail.hu-n mindenki megnézheti a 2018-as teljesítményét. (Az eredmények hunsail.hu-n, a "VERSENYEK" menüpont alatt a "RANGLISTA" almenüben, vagy innen érhetőek el.) Mindenképpen dicséret illeti a nagyhajós osztályokat, mivel kérésünkre nagyon sokan elküldték a múlt évről szóló beszámolókat, amelyek szerkesztett formában a hunsail.hu-n fognak megjelenni. Ugyanígy megjelennek majd a kishajós osztályok és vitorlásiskolák összefoglalói is. Ide kapcsolódik, hogy több hajóosztály képviselője is indokoltnak tartaná az időjárás függvényében az egyes versenyeken az esetleges pályarövidítést. Az MVSz szerint is vannak olyan versenyek, amelyeknél érdemes lehet alkalmazni, a tervek szerint akár már a 2019-es Fehér Szalagon is sor kerülhet erre. A pontos szabályokon még dolgozunk, természetesen időben értesítünk mindenkit a fejleményekről.

A nagyhajósok szempontjából nagyon fontos dolog, hogy a hajóbiztosításokra vonatkozó szabályok változtak. Az MVSz Nagyhajós Bizottságának javaslatára elfogadott elnökségi döntés alapján 5 millióról 50 millió forintra emelkedett a Versenyrendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár a - Kalóz kivételével - a Nemzeti (MVSz-es) osztályokba, az Értékelési csoportokba” sorolt hajók, valamint a J24, a Melges 24, a Dragon és az X-35-ös osztályba tartozó hajóknál.

December elején volt 89 éves a Magyar Vitorlás Szövetség, ez egyben azt is jelenti, hogy 2019-ben lesz 90 esztendős a szövetség, így jubileumi évnek nézünk elébe 2019-ben!

Boldog új évet és jó szelet kívánok mindenkinek!

Holczhauser András

Támogatóink: