Hírek a hídról

Ahhoz képest, hogy már lényegében tél van, sűrű volt a november. Kezdjük a legaktuálisabb hírrel: arról már beszámoltam, hogy az október végén, november elején megrendezett sarasotai World Sailing-konferencián kitették a finn dinghyt a 2024-es olimpiai programból. Kiderült azonban, hogy a szavazás minimum furcsán zajlott. A World Sailing négy, a 2024-es olimpiai programról szavazó – közöttük a magyar tagja Wossala György: azt állítják, nem úgy szavaztak a finn dinghy sorsát eldöntő voksoláson, ahogy az az ülés jegyzőkönyvében szerepel. Korrekciót kértek, ha a WS nem helyesbít, az MVSz több más országgal együtt jogi lépéseket fontolgat az ügyben. Tehát a finnesek ügye még nem lefutott.

Visszatérve a novemberi eseményekre: átadtuk november végén az Év Vitorlázója díjakat, amelyeket a Magyar Vitorlás Szövetség olimpiai kvótával rendelkező két élsportolója Érdi Mári és Berecz Zsombor nyert. A finn dinghy osztályban világbajnoki címet szerző Berecz Zsombor riválisa a szavazáson Rauschenberger Miklós volt, aki komoly eredményeket ért el az idén, például ő volt az idei Centomigliát időrekorddal megnyerő  hajó kormányosa.

Megtartottuk a hagyományos ranglista-díjátadót is, ahol rengeteg díjat osztott ki a szövetség a kiemelkedő eredményeket elérő, jellemzően utánpótláskorú versenyvitorlázók között.

A hónap eseményei közé tartozik, hogy az uniós forrásból történő fejlesztés fontos megállójához érkezett. Amellett, hogy a magyar vitorlásklubok 199 hajót kaptak a támogatásból, véget ért a kikötőminősítési rendszer kialakítása és a „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” turisztikai portál fejlesztése. A fejlesztések közel 641 millió forintba kerültek és hosszú távon hozzájárulnak a vitorlásturizmus fejlődéséhez, ez mondanom sem kell, továbbra is kiemelt célja az MVSz-nek.

Újabb nemzetközi sikereket is elért a magyar vitorlázás novemberben: Böröcz Bence nemzetközi vezető versenybíró, Náray Vilmos pedig nemzetközi versenybíró lett a World Sailing döntése alapján. Maradjunk a versenybíróknál: alapfokú versenybírói tanfolyamot tartott a szövetség november utolsó hétvégéjén, ezen az oktatáson 26 leendő versenybíró vett részt.

A szövetségi munkáról és a jövőről szólva: november 30-ig kellett leadni a jövő évi versenyek dátumát, a beérkezett igények alapján pedig gőzerővel folyik a versenynaptár összeállítása.

Jó szelet!

Holczhauser András

 

Támogatóink: