Hétfőn kezdődik Gyapjasék idei első igazi felkészülési versenye, a miami világkupa-forduló

A magyar csúcsversenyzők közül csak a férfi 470-es páros felkészülésébe illett bele a hétfőn kezdődő világkupa-forduló, így Gyapjasék egyedüli magyar hajóként indulnak Miamiban.

A múlt évben ezen a versenyen érte el felnőtt karrierjük legjobb eredményét Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor: a 2019-es miami világkupa fordulón az 5. helyen végeztek. Idén is rajthoz állnak, de ebben az évben az olimpiai kvalifikáció megszerzése a fő cél, így a hétfőn kezdődő világkupa-verseny ai az áprilisi, genovai fordulóra való felkészülést szolgálja, ott lehet ugyanis még megszerezni az egyetlen gazdára váró európai tokiói indulási jogot.

A miami forduló előversenyén, a végig nagy (18-22 csomós) szélben futott észak-amerikai bajnokságon Gyapjasék a 12. helyet szerezték http://hunsail.hu/hirek/gyapjas-balazs-ott-tartunk-ahol-lennunk-kell meg szinte világkupa erősségű mezőnyben. A világkupa-versenyre az előversenyen vízre szállók kiegészültek a japánokkal és az olaszokkal meg még jött egy-egy német és görög egység, akik mindig jók lehetnek, így a közepes létszámú (33 regisztrált hajó) mezőnyben tényleg ott van majdnem mindenki, aki számít.

Így rajthoz áll az utóbbi másfél év világversenyeinek dobogóját egymás között felosztó ausztrál (Belcher-Ryan), spanyol (Xammar-Rodriguez) és svéd (Dahlberg-Bergström) hajó. Rajtuk kívül itt van a 2018-as világbajnok francia Pepponet-Mion kettős és a londoni ezüstérmes Luke Patience kormányozta brit egység is.

Gyapjasék az észak-amerikai bajnokság után egy napot pihentek, majd egy három napos úgynevezett coaches regattán vettek részt, ami pont olyan, mint egy igazi verseny, 50 perces futamokkal, kiesőkkel, eredménnyel, csak az edzők rendezik. Ez után ismét egy napos pihenő következett, majd vasárnap vitorláztak újra „kábé másfél órát az új vitorlákkal”. „Minden a legnagyobb rendben zajlott a világkupa-forduló előtt, felpolíroztunk, feltettük a matricákat, szóval készen állunk a versenyre” – mondta Gyapjas Balázs közvetlenül a verseny előtt. Az előrejelzés előbb gyenge és középszeleket mutat, majd némi erősödést és utána ismét gyenge szelekre lehet számítani.

„Nehéz megfogalmazni a mostani konkrét célokat, mindenki régen ment éles versenyt, nagy kérdés, hogy ki milyen formában van. Eddig mindig jó mentünk itt, Miamiban, ha idén ezt el lehetne cserélni a jobb európai eredményekre, abban benne lennénk” – utalt a tavaszi hónapok prioritására Gyapjas Balázs.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, Tóth Boglárka

Támogatóink: