Gyuró elvitorlázott

Hetvenkét éves korában május 3-án elhunyt Holovits György, a magyar vitorlázás egyik ismert alakja, olimpiai 8. és 10. helyezett, 31-szeres magyar bajnok és számos nagyhajós verseny győztese.

Holovits György már tízévesen vitorlázott, egy alu 25-ös üdülőhajón vitték a vendégeket. Bár a kézilabdát is kipróbálta az egyetem alatt, amikor tehette, vitorlázott. Pályája csúcsa a két - 1972-es és 1980-as - olimpiai részvétel, legfájóbb pontja talán az 1984-es olimpiai bojkott volt. Ezek mellett nyert 31 magyar bajnokságot, csillaghajós district bajnokságot, Kékszalagot és megszámlálhatatlan nagy versenyt a Balatonon és európai tavakon. 

Csillaghajóban 1965-ben kezdett versenyezni. Molnár Albin, az akkori szövetségi kapitány hívta mancsaftnak Gosztonyi András mellé. Első bajnoki címét 1967-ben nyerte, 1972-ben kijutottak a müncheni olimpiára, ahol a nyolcadik helyen végeztek. Az olimpia után megnősült, gyerekei születtek - a három közül egyik fia, Huba ma Balatonföldvár polgármestere -, építkezett, a vitorlázásra kevés ideje maradt, ezért kiszállt Gosztonyi mellől és két évig időnként finnben indult versenyeken. 1975-ben Telegdy István (Ketyi) vette rá, hogy ismét csillaghajóba üljön. Másfél évet versenyeztek együtt. Itthon minden sikerült nekik abban az évben, nyertek Kékszalagot, districtet és magyar bajnokságot, 1976-ban kormányozni kezdett, öccsével, Tamással ült össze, 1977-ben már ők nyerték a csillaghajóosztály magyar bajnokságát, majd utána még háromszor zsinórban. Nem volt kérdés, hogy ki utazzon a moszkvai olimpiára, ahol kiválóan szerepeltek, a 10. helyet szerezték meg.

Az olimpia után Füredre, az MTK-ba igazoltak, ott ígértek nekik új hajót és sportállást, Gyuri a harmincas éveiben újra olimpiára készült. A hajó 1983-ban jött meg, a következő évben szinte minden összejött nekik. A districten az utolsó futamig vezettek, végül az osztrák Hubert Raudaschl nagy mázlival előzte meg őket. Sorra jól szerepeltek a nemzetközi versenyeken, győztek a Bodensee-n a jubileumi 75. Hammond Perkins Kupán, ősszel megnyerték a Chiemsee-n a Kornprinz Ruprecht Kupát. Kijuthattak volna a Los Angeles-i olimpiára, de oda senki sem utazhatott. A csillaghajóból kiszállva beült a Krajcár 70-es cirkálóba, aminek később kormányosa is lett és számos bajnokságot nyert vele, a legutolsót 2010-ben.

Holovits György az 1997-től működő Holovits Vitorlásbolt és Vitorlásiskola alapításával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Balatonföldvár a magyar vitorlássport egyik bázisa lett. A kis bolt szinte zarándokhely a vitorlázók számára. A bajnoknak a vitorlásboltban ülve is minden betérő számára volt egy sztorija, hasznos tanácsa.

Holovits Györgyöt, minden idők egyik legeredményesebb magyar vitorlázóját, Balatonföldvár első díszpolgárát Balatonföldvár Város Képviselő-testülete saját halottjának tekinti. 

A Magyar Vitorlás Szövetség részvétét fejezi ki a család és a hozzátartozók számára.

Kép forrása: Holovits Vitorlásiskola - A csatolt képet a Krajcár 70-es cirkáló legénysége készítette Holovits György emlékére


Csatolt képek:

Támogatóink: