„Gyorsabban, élesebben” – az utánpótlás és a versenysport fejlesztése határozza meg az MVSz következő négy évét is

Sikerült kiszélesíteni a vitorlázás utánpótlásának bázisát, és lefektetni egy olyan új stratégiát és átlátható, hatékony szövetségi működést, amelynek révén folyamatosan emelkedik a háttérben végzett munka szakmai színvonala. Így foglalta össze a Magyar Vitorlás Szövetség előző négy évben elért eredményeit dr. Kollár Lajos elnök szombaton a Budapest Boat Show-n.

„Olimpikonjaink kiváló szereplése és az őket követő fiatal vitorlázók nemzetközi eredményei igazolják stratégiánkat és az előző években végzett komoly háttérmunkát. Négy éve azt hirdettük meg, hogy a legfontosabb számunkra az utánpótlás fejlesztése, és ennek a munkának az eredményei már látszanak, miközben a vitorlázók számára jól átlátható és a fejlődést biztosító keretrendszert hoztunk létre a versenyzés minden szintjén” – mondta el dr. Kollár Lajos.

2013 óta a vitorlázás sportágban regisztrált utánpótláskorú versenyzők száma harminc százalékkal nőtt. De nemcsak az igazolt versenyzők létszámában lehet érzékelni a javulást, hanem egy szinttel lejjebb, a vitorlázással éppen csak ismerkedők létszámában is, hiszen 2016-ban már 1.600 fiatal vett részt az MVSz által szervezett GoBoating napon, amelyen a 10-16 éves korú gyerekek ismerkedhettek meg a sportággal.

Kollár Lajos kiemelte, hogy a fejlődésnek két motorja van. Az egyik az anyagi helyzet megszilárdulása, a másik pedig a szakmai színvonal folyamatos felzárkóztatása a világ elitjéhez. A Magyar Vitorlás Szövetség költségvetése négy év alatt harminc százalékkal bővült, s ebből nemcsak az élversenyzők számára lehetett szilárd felkészülést biztosítani a világversenyekre, de a szakmai munka dandárját végző vitorlás egyesületeknek is jelentős forrásokat tudtak juttatni.

Az MVSz húsz százalékkal több pénzt tudott biztosítani a klubok műhelymunkájának támogatására, márpedig ez a legfontosabb ahhoz, hogy az egyesületeknél nyugodt légkörben tudjanak készülni, fejlődni a gyerekek. Beindították a vitorlázás nemzetközi szervezete, a World Sailing által kidolgozott edzőképzési programot a magyar edzőknek, folyamatos a versenyrendezői és -bírói utánpótlás képzése, amelyet az MVSZ bizottságai koordinálnak. Elkészültek a korszerű tananyagok és edzésprogramok, és akkreditált, egységes, az MVSz által folyamatosan ellenőrzött belépőszintű képzést hoztak létre Vitorlás Suli néven, amelynek jelenleg már 17 vitorlásiskola és vitorlásoktatással foglalkozó egyesület a tagja.

„Nem kívánunk változtatni az eddigi irányon, de az előző években kidolgozott struktúrákon keresztül még hatékonyabban tudjuk céljainkat követni a következő négy évben” – mondta dr. Kollár Lajos. „A 2020-ig tartó ciklus mottója legyen ’Gyorsabban, élesebben’, hiszen aki vitorlázik, tudja, ha egy hajó gyorsabb és élesebb, mint a többi, akkor verhetetlen” – fűzte hozzá az elnök.

Célkitűzéseink között szerepel az anyagi és a szakmai háttér további erősítése. A GINOP Program egyik pályázatából még idén mintegy száz hajóval bővül Magyar Vitorlás Szövetség  számára rendelkezésre álló sporteszközök száma, EMMI-s forrásból százmillió forintot költhetünk olimpikonjaink eszközfejlesztésére, továbbá húszmillió plusz forrás áll rendelkezésre edzők bérezésének támogatására, és szintén a GINOP fejlesztés részeként beindulhat egy új, a túravitorlázás céljait szolgáló kikötő építése Balatonfüreden. Folytatják az edzői oktatási rendszer fejlesztését is: a cél, hogy minden nyolc fiatal vitorlázóra jusson egy képzett edző. Az igazolt ifjúsági versenyzők létszáma a jelenlegi négyszázról 2020-ig 25 százalékkal nő majd.

Az ifjúsági válogatott keret támogatása kiemelt prioritás, és az eddiginél több pénz jut majd a fejlődéshez szükséges edzőtáborok és versenyek költségeire. Az élsportban pedig az a cél, hogy az 1980-as olimpia bronzérme után 2020-ben újra legyen magyar érem és helyezés vitorlázásban.

Az elnök azt is kiemelte, hogy mindemellett nem feledkeznek meg a sportág gerincét adó nagyhajós és szabadidő-vitorlázókról sem. Az elmúlt időszakban megújult, szakmai szempontból átláthatóvá és egységessé vált a versenyrendszer, ami megállította a korábban tapasztalt létszámcsökkenést a magyar versenyeken. A továbbiakban is azon dolgoznak majd, hogy minden magyar vitorlázó megtalálja azt a túrát, versenyt vagy eseményt, amelynek révén bekapcsolódhat a sportág vérkeringésébe.


Csatolt képek:

Támogatóink: