Gyapjasék újabb futamgyőzelem után a harmadik helyen

Még pénteken a késő estébe nyúló utolsó selejtezőfutam megnyerésével feljöttek a 6. helyre, majd szombaton további hármat léptek előre.

A harmadik helyen áll a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor kettős az olaszországi Braccianoban futó 470-es junior világbajnokságon. A magyar hajó pénteken a 8-10 csomós szélben késő délután indult negyedik futamban a 23. helyen végzett, majd megnyerte a már naplementében célba futó ötödik kvalifikációs futamot és ezzel a hatodik helyen kezdhette a döntőt az aranycsoportban. Korábban a selejtezők harmadik futamában győztek.

"Semmi nem jött össze a negyedik futamban, meg is fütyülték őket, ráadásul szinte végig középen próbálkoztak, ami abban a futamban nem jött be" - kommentálta a futamot Majthényi Szabolcs, Gyapjasék edzője. A következő futamban az első krajc során szinte végig vezetve az élen vették a bóját, majd stabil kontroll alatt tartva a mezőnyt, elsőként értek célba.

Szombaton három futamot rendeztek a döntőben, ezekben Gyapjasék a 8., a 3. és a 2. helyeken végeztek. Így az összetett listán már a 3. helyen tartózkodnak öt ponttal a második helyezett olasz Ferrari-Calabró hajó mögött. A magyar egység 2 ponttal előti meg a mögötte álló francia hajót. A versenyben egy másik francia, a címvédő Machetti-Dantes kettős vezet.

"Végre bejött a frissebb szél, 12-13 csomóban indult a futam a szombati első futamban." A magyar hajó jól vitorlázott a nagyon szoros menetben, de követett el kisebb hibákat, elsősorban a bőszelekben, így a futam során pár helyet rontva a 8. pozícióban értek célba. A következő futamban nem túl jó rajt után a jó oldalra nyitottak és ezúttal kimentek a pálya szélére, ami kulcsfontosságúnak bizonyult, be is értek a 3. helyen.

A döntő utolsó futamában a tovább frissülő szélben az első szakasz végén 6-ként értek fel a krajcbójához, majd a hátszél végén az 5. helyen fordultak, ismét vállalltak egy markánsabb oldalválasztást, amivel az első helyre ugrottak a második cirkáló szakasz végére. Ezután az addig vezető Ferrari-Calabró kettőssel nagy harcban értek le a hátszél végére, ahol az olaszok egy belső hellyel kerültek Gyapjasék elé, és a célig meg is őrizték az előnyüket.

Vasárnap a harmadik helyről kezdhetik az éremfutamot, mert a korábban előttük álló német hajót a hatodik futamból kizárták. "A két ponttal mögöttük álló Demange-Lepoutre francia kettőssel szemben a bronzérem megvédése a cél."

A részletes eredményeket itt lehet vizsgálni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Támogatóink: