Gyapjasék továbbra is jól állnak Enoshimában

Öt futam után egyelőre a 9. pozícióban a magyar hajó a 470-es világbajnokságon.

A magyar hajó továbbra is remek pozícióban áll a világbajnokságon, a keddi három újabb futamot követően a 9. helyen tartózkodnak. Kedden a hétfőinél frissebb - 8-9, majd 12-14 csomós - szélben, már O lobogó alatt rajtolt harmadik és a negyedik futamban egyaránt a 6. helyen végeztek, majd az ötödikben a 17, helyen értek célba, így bár veszítettek az összetettben több helyet is, közvetlen ellenfeleik egyelőre mögöttük állnak.

"A harmadik napon időben kezdődtek a futamok, jól sikerült az indítás, talán kicsit túl jól is, mert sokáig nem közölték rádión, hogy tiszta volt a rajt, amit egyébként egyből szoktak, de szerencsére nem írtak ki senkit" - számolt be az újabb versenynapról Majthényi Szabolcs. Így viszont végig elöl tudtak vitorlázni a 8-9 csomós szélben és csak kicsivel az elsők mögött, a harmadik helyen húztak spinakkert. A szél tovább frissült, ami a állításukhoz már kicsit sok volt, így nem indult meg igazán a hajó. Ennek ellenére jó taktikával 6. helyen tudtak zárni. A 4. futamra már 11-12 csomó fújt, lee rajttalindítottak, nagyon sokat dolgoztak, aminek meglett az eredménye, elsőként értek fel a bójához. Nyomukban a legjobbakkal nem volt könnyű dolguk, 5. körül értek le a kapuhoz. Itt jó felé nyitottak és egy parádés kreuz után 3. helyen vágtak neki a raumnak. Sajnos itt kicsit a mélységre játszottak és a törökök föléjük tudtak kerülni és egy jó hullámon megelőzték őket. A hátszélben egy kis taktikai fegyelmezetlenség is hozzájárult, hogy a japánok bejöttek belső helyre, de az elért 6. hely "így is több, mint jó".

Az 5. futam előtt Majthényi szerint már jelentkeztek a fáradtság tünetei, de még több mint egy óra várakozás következett, mert nem tudták lehorgonyozni a rajthajót az egyre nagyobb hullámzásban és a 12-14 csomós szélben. A rajt után Gyapjasék a rossz oldalra kerültek, három hajó volt mögöttük az első pályajelnél. Most viszont jó vonalakat húztak és fel tudtak zárkózni a középmezőnybe. Kreuzban is jól taktikáztak és egy jó spinnaker felhúzással már a 15. helyen lévő EB bronzérmes németeket is megelőzték. De jött megint a hátszél, ahol bízva az előbbi belső körös tapasztalatokban, inkább jobbra tendáltak, aminek az lett a vége, hogy "nyitva maradt az ajtó a belső helyre".  Így lettek ebben  a futamban 17-ek, de az összetett 9. hellyel még így is a ők az első nem kvótás nemzet. Néhányan már kiestek a küzdelemből az ezüst csoportba, közöttük az osztrákok, portugálok, brazilok, koreaiak, akiket előzetesen mind esélyesnek tartottak a kvótára.

A versenyben tavalyi  vébé harmadik helyezettje, a kedden három futamot is megnyerő spanyol Xammar-Rodriguez egység vezet, mögéjük a londoni olimpiai bajnok Matt Belcher kormányozta ausztrál hajó jött fel, majd az olasz Ferrari-Calabrò kettős következik.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

A 470-es vébéről írt korábbi cikkünk:

ITT AZ ÚJABB KVÓTASZERZÉSI ESÉLY - KEZDŐDIK A 470-ES VÉBÉ

MAGYAR FUTAMGYŐZELEM A 470-ES VÉBÉ MÁSODIK NAPJÁN

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Junichi Hirai / Bulkhead magazine Japan

Támogatóink: