Francia Olimpiai Hét, Hyeres

Sikeresek voltak a magyar vitorlázók Hyeres-ben.

2009. április 18-24.
 
51 ország részvételével rendezték meg az idei első nagyszabású európai vitorlás versenyt a franciaországi Hyeres-ben. Az eseményen közel 700 versenyző vett részt, mivel a verseny rendkívül fontos állomása a 2012-es olimpiai és paralimpiai felkészülésnek. Magyarországot vitorlázásban nyolc, a szörfösöknél három egység képviselte a rangos nemzetközi versenyen.

 
Sigmond András szövetségi kapitány elbeszélése szerint végig gyenge, illetve közepes szél fújt, így sokat számított a megfelelő taktika választása. Laser standard hajóosztályban született a legjobb eredmény, Berecz Zsombor (YCB) a 19. helyen végzett, de egy harmadik és egy negyedik helyet is sikerült elérnie a futamok során. Zsombi sebessége sokat javult az elmúlt időszakban, köszönhetően a Proximo csapattal töltött igen sikeres felkészülésnek. Az egyébként 140 fős mezőnyben Tomai Balázs (BYC) a 80. helyet érte el. A versenyző célja a középmezőnybeli eredmény elérése volt, amit sikeresen teljesített. Ebben a hajóosztályban a nemzetek közötti versenyben Zsombor eredményével Magyarország a 12. lett.


 
Laser Radialban a hölgyek mezőnyében az 54 versenyző közül Karé Réka (BYC) a 31. helyen végzett. A szövetségi kapitány szerint Réka az elején nem tudott egyből ráhangolódni a versenyre, de a harmadik naptól kezdve már egészen jó eredményeket sikerült elérnie.


 
A 74 fős férfi 470-es mezőnyben két magyar páros is rajthoz állt. A Sallai Gábor-Perjés Bálint (YCB-SVE) egység bekerült az aranycsoportba, és végül a 30. pozíciót szerezte meg a versenyen úgy, hogy egy második és egy harmadik helyet is elértek az egyhetes verseny során. A Szigethy Botond – Joó Kristóf (YCBP-SVE) egység az ezüst csoportban az 57. helyen végzett, nekik is volt egy nyolcadik legjobb eredményük.


 
Finnben nem született kiemelkedő eredmény, de mindkét versenyző hozta azt, amit az edzőkkel célként tűztek ki. Pál Gaszton (BYC) a 36. helyen végzett, az élete első nemzetközi versenyén rajthoz álló Hirschler Richárd (SÉ) pedig remek tapasztalatokat szerzett, és a 43. helyet szerezte meg a 46 fős mezőnyben. Érdekesség, hogy egy amerikai származású versenyző is elindult magyar színekben, de Douglas Graham (BYC) célja inkább csak az élményszerzés volt, mint a versenyzés, ő zárja a sort az eredményével a finn osztályban.

 
Szörföseink szépen helyt álltak a rangos mezőnyben, Detre Diána (Kenese Marina-VSE), aki francia csapattal készül a versenyekre, a 22. lett, Cholnoky Sára pedig a 34. A férfiak között 32 ország 86 versenyzője vett részt a futamokon, Erdélyi István (Tecon SE) a 84. helyen végzett.
 

 
Székely-Nagy Katalin
sajtófőnök

Támogatóink: