Finn Országos Bajnokság 2009

Szeptember 15-19. között zajlott le Révfülöpön az 53. Finn országos bajnokság.

Szeptember 16. szerda

 

Szerdán reggel 9 órakor a megnyitó ünnepséggel vette kezdetét az idei bajnokság, amelyen 43 versenyző jelent meg. Kellemes keleti szélben vitorláztak a rajthoz a résztvevők. Az első futam 7-8 csomós szélben zajlott, a második futamra 5 csomóra mérséklődött, majd a harmadikra minimálisra csökkent, ezért a rendezőség érvénytelenítette is a próbálkozást az első hátszél elején.

 

Hajdu Balázs ( Kereked ) imponáló magabiztossággal nyerte mindkét futamot. Mögötte egyszer a dél-afrikai Ian Ainslie, egyszer pedig Pál Gaszton ( BYC ) végzett a második illetve harmadik helyen.

 

 

Szeptember 17. csütörtök

 

Csütörtökön folytatódott a Finn Bajnokság, méghozzá 4 futammal. Mivel tegnap nem ment le a tervezett 3 futam, ezért ma 9 órára volt tervezve az első rajt. Végül fél óra késéssel vitorlázott ki a mezőny a Révfülöp előtti vízterületre. Némi halasztás után gyenge forgolódó keleti szélben rajtolt el a 43 hajó az első futamra. A második futamra élénkült valamelyest a szél, és az iránya is stabilizálódni látszott. A harmadik futamra elérte a 4bft erősséget is, és csodálatos hullámok alakultak ki, melyek között élmény volt hátszelezni! A negyedik futamra hasonló viszonyok közt került sor, és végül fél 4 körül ért partot a mezőny.

 

A mai nap győztese egyértelműen Pál Gaszton ( BYC ), aki remek vitorlázással egy 8. hely után sorrendben 1., 1. és 4. helyeket szerzett. Második helyen áll jelenleg Ian Ainslie ( RSA ) aki 1., 4., 2. helyei mellé az utolsó futamban egy 11. helyet hozott. Hajdu Balázs a tegnapi hibátlan napja után ma betlizett. 3., 7., 10. és 1. helyeivel összetettben visszacsúszott a 3. helyre. Huszár Géza magabiztos vitorlázással stabilan a 4. helyen áll összetettben, ami a Magyar Bajnokságban a dobogót jelenti számára

 

 

Szeptember 18. péntek

 

A szél kegyeibe zárta a résztvevőket, hiszen a reggeli keleti szélben két futamot tudtak rendezni a 43 induló számára. Egy balesettel indult a nap, Bartos Zoltán egy halzolás után felrepedt fejjel a partra távozott, majd onnan Tapolcára a sebészetre. Szerencsére jól van, 5 öltéssel gazdagabban tért vissza, míg a többiek partot értek.

 

Pál Gaszton és Hajdu Balázs küzdelmére lehetett számítani a mai nap, és nem is csalódtunk. Az első futamban Hajdu Balázs remekelt, behúzta a futamot, második helyen Bakóczy Robi jött, míg harmadik helyen Schőmer Dávid ért célba. Ebben a futamban négyen is korai rajtosak voltak a szigorított rajtban.

 

A második futamban Schőmer Dávid végig az élmezőnyben vitorlázva megnyerte a futamot. Pál Gaszton ellenfelére figyelve második lett, Hajdu ért be a harmadik helyen. Pallay Tibor mindkét futamban negyedik helyen ért célba.

 

Az összetett állás módosult. Hajdu Balázs került az élre, két pont előnnyel Pál Gaszton előtt. Az összetett verseny harmadik helyére a ma nem túl jó futamokat futó Ian Ainslie áll. A bajnokság képzeletbeli dobogójának harmadik fokára Pallay Tibor lépett fel, de a 9. futam átalakíthatja majd a sorrendet, hiszen akkor már két kiesőt számolnak majd.

 

Délután fél 5 körül a rendezőség ismét vízre vezényelte a mezőnyt. 6-8 csomós délnyugati szélben rajtolt el a mezőny, kifújt szélben. A szél ereje a futam vége felé csökkent valamelyest, de nem vészesen. Ezt a futamot Pallay Tibor ( THE ) nyerte Huszár Géza ( Sirály ) és Németh Örs ( Kereked ) előtt. Az összetettben Hajdu Balázs maradt az élen, előnye 2 pont Pál Gaszton előtt, ami szoros utolsó futamot ígér!

 

 

 

Szeptember 19. szombat

 

A mindent eldöntő tízedik futamra szombat reggel, friss, 10-12 csomós keleti szélben került sor. A friss szél ismét szép hosszú hullámokat eredményezett, így előnyben voltak azok, akik többet vitorláztak már ilyen körülmények között. Az első rajtnál általános visszahívó volt, így fekete zászlóval szigorított rajt következett. Hajdu Balázs ( Kereked ) végig magabiztosan vezetve megnyerte a futamot Pál Gaszton ( BYC ) és Ian Ainslie ( Kereked ) előtt, ezzel eldöntve a párharcot közte és Pál között a maga javára. Beliczay Márton futamban elért negyedik helye késői hajrának bizonyult az összetett eredmény szempontjából.

 

A felnőtt bajnokság győztese, immáron tizedszer Hajdu Balázs, aki annak ellenére, hogy évek óta nagyon keveset versenyez, magabiztosan nyeri sorban a bajokságokat. Kétség kívül ez a verseny volt a legszorosabb az utóbbi időkben. Pál Gaszton második némi csalódás a szakemberek részére, mivel Ő az, aki a legtöbbet készül ebben az osztályban külföldön, és ér el szebbnél szebb eredményeket. Huszár Géza ( Sirály ) végzett a harmadik helyen, aki szintén sok versenyen ült idén hajóban, igaz, főleg hazai szinten. Negyedik helyen végzett Pallay Tibor ( THE ), aki idén 4 napot finnezett a bajnokság előtt, és az utolsó futamig harcban volt a dobogóért. Schőmer Dávid ( ARSC )ötödik helye némileg meglepetés, főleg a kisszeles futamaival érdemelte ki ezt a helyezést, ahol nagyon jól ment. Székely Antal ( BHSE ) alig vitorlázott finnel idén, mindenesetre versenyképes felszerelése és rutinja segítette az első hatba. Beliczay Márton ( ARSC ) a másik válogatott, Pál Gaszton mellett sok időt és energiát áldozott a felkészülésre, de éppen nem sikerült az első hatba bekerülnie.

 

A juniorok között Bakóczy Róbert ( SVE ) remekelt. Idén a junior VB-n már megmutatta, hogy sokkal jobb az összes Finnes juniornál, és ezt most sem rejtette véka alá. Az eredetileg Laserben vitorlázó Bakóczy magabiztosan, többször is az első 10-ben ért célba. Haidekker Elemér ( AYC ) a mezőny egyik legfiatalabb tagja 15 évével, és nagyon szép, olykor érett vitorlázással második helyre hozta magát a juniorok versenyében. Hirschler Richárd ( SÉP ) harmadik helye talán önmagának csalódás, de ha fejlődése töretlen marad a következő években, akkor szép eredményeket érhet el ebben az osztályban. Pay’r Egon ( SVE ) végzett a negyedik helyen, egy gyönyörű, 9. hellyel zárva a versenyzést. Pajor Szabolcs ( YCBp ) szintén remekül hajrázott, de túl sok helyet gyűjtött a 20. hely környékén, így meg kellett elégednie az 5. helyezéssel. Hatodik helyen végzett Büki Zsolt ( KJAVSE ), kinek szép villanásai voltak a futamokban, de sajnos többször is visszaesett a végére.

 

A masters korosztályban ( 40 év felett ) Székely Antal elsőségéhez kétség sem férhetett, hiszen a felnőtt mezőnyben is szépen szerepelt. A második helyért Haidekker Péter ( AYC ) küzdött meg sikeresen, maga mögé utasítva Sipos Péter ( ARSC ), aki elég régen vitorlázik már ebben a kategóriában. Varga Lajosnak ( ARSC ) egy korai rajtot és egy nem vitorlázott futamot begyűjtve nem volt esélye a dobogóra kerülésre. Rutai István ( THE ) folyamatos fejlődést mutatva idén negyedik helyen végzett, ami figyelembe véve térdsérülését nagyon szép eredmény. Hatodik helyen végzett Bartos Zoltán ( ARSC ), aki a tapolcai korház mellett a pályán is helyt állt a futamok alatt. Fejsérülése miatt két futamot hagyott ki, de ennek ellenére sikerült beférnie pontszerző helyre.

A helyszín, a révfülöpi Üdülőszállók Révfülöp kikötője remek házigazdának, és jó választásnak bizonyult. 4 nap alatt 10 futamot futottunk, ideális körülmények között, remek keleti szelekkel. A rendezés Koltay Gusztávval és Dániel Gáborral zökkenőmentesen zajlott, amit az is bizonyít, hogy az osztály őket kérte fel a jövő évi OB rendezésére.

 

A díjkiosztó előtt ebédelt meg a mezőny, majd utána elfogyasztotta a füredi Bergmann cukrászda és a jóságos Pay’r Egon  támogatásában elkészült tortát, ami a 60 éves Finn dingi osztály tiszteletére került felvágásra a legidősebb versenyző, a 73 éves Zsindey László által. Remek fénykép és videó anyag készült a verseny alatt, amihez minden versenyző hozzájut majd az ősz folyamán.

 

Jövőre szeptember 14-19 között találkozunk ismét egy önálló bajnokság keretében a BLYC rendezésében Balatonlellén!

Eredmények

Támogatóink: