Finn és laser sikerek Ausztriában

Osztrák bajnokság az olimpiai hajóosztályok számára

2009. szeptember 2-6., Attersee (A)

 

 

Remekeltek a finnes versenyzőink Ausztriában, egy arany és egy bronzérmet szereztek az osztrák bajnokságban. Laserben is voltak magyarok, egy ötödik legjobb hellyel jöttek haza.

 

A négynapos verseny során a finnesek számára összesen hét futamot rendeztek meg. Vas Györgynek (Albaregia) három futam után haza kellett jönnie, így ő nem tudta befejezni a versenyt. Pál Gaszton (BYC) és Pallay Tibor (THE) viszont annál jobban versenyzett. Első nap, csütörtökön egész nap nem fújt a szél, de estére megérkezett, így fél hat és fél kilenc között két futamra került sor. A hármas-négyes, déli-délkeleti szélben mindkét futamot Gaszton nyerte meg. Pénteken zuhogó esőben és tíz fokban egy futamot rendeztek meg. Mindkét magyar versenyző jól szerepelt, Pallay Tibor egy második, Pál Gaszton egy ötödik helyet ért el, de a futam után tudták meg, hogy mindketten OCS-t kaptak. Szombaton tovább folytatódott a hideg időjárás, tíz fokban, de megfelelő szélben négy futamra került sor.

 

Pallay egy éve nem ült már finn hajóban, így a harmadik helye még nagyobb teljesítménynek számít. Pál Gaszton első helyet ért el, és mindkét versenyző eredménye nagyszerű előjel lehet az egy hét múlva megrendezésre kerülő révfülöpi finn országos bajnokságra.

 

Laser-ben csak négy futamra került sor. Három magyar versenyző indult ebben az osztályban, 49 vitorlázó közül a legjobb hazai eredményt Kaiser Kristóf (BYC) érte el, az ötödik helyen végzett. Laser radialban szintén hárman indultak, itt Karé Réka (BYC) 11., Bathó Péter pedig (BYC) 12. lett.

9 nemzet több mint száz hajója gyűlt össze az Atterseen szeptember első hétvégéjén. 50 standard és 50 radial egység küzdött a helyezésekért. Magyarországot 6 versenyző képviselte.

 

Az első két napon nem sikerült futamot rendezni a gyenge és forgolódó szélben. Harmadik napon aztán kárpótolt bennünket egy kicsit az időjárás.

 

Megérkezett a várva várt szél. Ereje 8-20 csomó között változott, míg iránya 240 és 300 fok között lengett. 4 futamot is sikerült befejezni. Ekkor még nem tudtuk, hogy ez a végeredmény is, mert vasárnap hosszas próbálkozás után sem tudtak érvényes futamot lebonyolítani.  (A rendezőség mindent megtett, a tó legtávolabbi pontjára vitorlázott a csapat a megfelelő szélért, de ez sem segített.)

 

Fiataljaink remekeltek azon az egy napon mikor szükség volt rá (a verseny külön nehézsége a szél mellett az volt, hogy nem lehetett hibázni, mert a négy futamból nem volt ejtő), így a jó helyezések még értékesebbek.

 

Laser radial női osztályban Karé Réka 1. helyezést ért el.

Laser radial osztályban Bathó Péter 11.helyen végzett, míg Böröcz Bence 13.lett

Standard osztályban Kaiser Kristóf  5.helyen végzett, míg Tomai Balázs 11. helyen zárta a versenyt.

Támogatóink: