Félszázan a Dragon EB-n

Balatonkenese, 2010. március 22. –Tizenöt országból már több mint ötven hajó jelentkezett az idei vitorlás évad legrangosabb hazai versenyére, a Balatonkenesén tartandó Erste Private Banking Dragon Európa-bajnokságra. Jóllehet, a március 31-i jelentkezési határidő még csak közeleg, a verseny szervezői elkönyvelhetik, hogy az előkészítő munka sikeres volt. „Eredetileg 60 hajóra számítottunk, ezt szinte biztosan túllépjük, úgyhogy nagyszerű, kiélezett versenyre számíthatunk majd” – mondta Náray Vilmos a szervező bizottság elnöke.

 

Az előkészületek lassan finisükhöz közelednek. „A versenyrendezés legfontosabb kérdéseit és a hajók elhelyezését többször egyeztettük. Biztos vagyok benne, hogy a nemzetközi dragon élmezőny mintegy két hétre kiváló otthonra lel majd nálunk” – emelte ki Litkey Farkas, aki nemcsak egykori olimpikon és kilencszeres Kékszalag-győztes magyar vitorlázó, hanem a versenynek helyt adó Kenese Marina-Port VSE vezetőjeként a verseny magyar felelős rendezője is.

 

A Dragon Európa-bajnokság június 5-én kezdődik majd, ám a legtöbb vitorlázó már az ezt megelőző napokban is Balatonkenesén tartózkodik majd. Ahhoz, hogy megismerjék a helyi szél- és hullámviszonyokat, kiváló alkalom a Dragon hajóosztály magyar bajnoksága, amelyre az EB-t megelőző napokban ugyanezen a helyszínen kerül sor. Így ezen a versenyen várhatóan soha nem látott létszámú mezőny, mintegy negyven hajó áll majd a starthoz.

 

Az esélyeket még korai lenne latolgatni, a legjobb magyar hajók – az Európa-bajnokságon mintegy tíz magyar egység vehet részt – számára az első tíz közé kerülés is kiváló eredmény lenne, hiszen az osztályban rengeteg jelenlegi és korábbi Európa- és világbajnok, olimpiai érmes hajózik. A magyar ranglistát a Gömbös Lóránd, Detre Szabolcs, Kiss Tamás felállású egység vezeti, amely a tavalyi franciaországi Európa-bajnokságon 32. lett. A Balatonon nagy előnyben lehetnek, ám a mezőny rendkívül kemény lesz, hiszen rajthoz áll a jelenlegi címvédő német Markus Wieser vezette egység és a többszörös világbajnok Vincent Hoesch is, aki 2008-ban és 2009-ben hatalmas előnnyel nyerte a balatoni versenyeket.

Támogatóink: