Félidőben jól áll a Gyapjas-hajó a 470-es EB-n

Hat futam után a Gyapjasék a 15. Litkeyék pedig a 40. helyen állnak a 470-es osztály Európa-bajnokságán Burgaszban. Gyapjasék a a harmadik futamban a 3. helyen futottak be.

Bár eredetileg 40 hajó felett két csoportban indították volna a mezőnyt, végül úgy döntöttek a rendezők, hogy egyben fut a 44 rajthoz álló férfi 470-es. Eddig hat futamot tudtak megrendezni, az első napon (szombaton) versenyzésre alkalmas szél hiányában nem sikerült egyet sem. Így két háromfutamos nap következett.

A második versenynapon “már a szokott irányból jött a szél, aminek ereje 9 és 12 csomó közötti volt”. “Három nagyon nehéz és hosszú futamon vagyunk túl, amiket összességében sikerült jól teljesíteni, bár az első 2 futamban nem  volt szerencsénk a szélfordulókkal” - értékelt Gyapjas Balázs. A szélfordulók ugyanis lassan forogtak, így a rossz oldalon extrém sokat lehetett veszíteni. “Szerencsére jó volt a sebességünk mind krajcban, mind hátszélben, amit az is bizonyít hogy tudtunk az első 3 között is menni.” Gyapjas Balázs és Zsombor az első versenynapon a 3. helyük mellett 14. és 20. helyeket értek el, a Litkey Botond-Rácz Levente kettős pedig a 39., a 35. és a 42. helyeken ért célba.

“Amit tanultunk ebből a napból az az hogy, ezen a helyen sokkal inkább középen kell vitorlázni mint valamelyik szélén a pályának” - vonta le a tapasztalatokat Balázs.

Másnapra egy kicsivel erősebb szelet jósoltak az előrejelzések, amiben további 3 futamot tervezett a rendezőség.  Hétfőre 15-17 csomós szélben - ami időnként 20 csomóig is erősödött - újabb erős napra számíthatott a mezőny. A rendezők 3 futamot terveztek és tartottak is meg. Gyapjasék a frissebb időjárásban 20., a 14. és a 24. helyeket futottak, Litkeyék pedig 40., 32. és 37. helyeken zárták a futamokat.

Az összesített listán ezekkel az eredményekkel a Gyapjas-hajó a 15., a Litkey-hajó pedig a 40. helyen áll. A nagyjából félidei eredmények (a rendezőség összesen 11 futamot plusz éremfutamot tervez) alapján a görög - 2010-ben Európa-bajnok - Mantis-Kagialis kettős vezet pontegyenlőséggel (19-19 pont) az orosz Sozykin-Gribanov páros előtt, akik 5 ponttal állnak a svéd ugyancsak Európa-bajnok Dahlberg-Bergström hajó előtt, majd további 5 ponttal következnek a török Cinar testvérek, őket pedig egy ponttal követi a spanyol Xammar-Rodriguez egység. Gyapjasék eddig 71, Litkeyék pedig 183 pontot gyűjtöttek.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotók: Nikos Alevromytis / alen.gr

Támogatóink: