Év végi elnöki értékelés és köszöntő

Dr. Kollár Lajos év végi gondolatai és jókívánságai

Kedves barátaim!

Ismét eltelt egy év, amely nagyszerű sikereket hozott a magyar vitorlás sportban. Két és fél éve töltöm be a Magyar Vitorlás Szövetség elnöki tisztségét, de álmodni sem mertem volna, hogy ennyi örömben lesz részem. Köszönöm ezt minden magyar vitorlázónak, a versenyzőknek, edzőknek, a szakosztályok vezetőinek, munkatársaimnak, és nem utolsó sorban sportágunk támogatóinak, a szponzoroknak, szülőknek, jó barátoknak!

Kitartóan gyarapodnak nemzetközi sikereink, de emellett talán még fontosabb, hogy nagyon sok minden megmozdult itthon a hazai vizeken is. Sokrétű változtatásokba kezdtünk, és nagy örömömre szolgál, hogy ehhez a vitorlázók nagy többsége partnernek bizonyult. Sok területen szinte csak egy apró lökés kellett, hogy a változások elkezdődjenek, és az adott területeken egy pillanat alatt nyilvánvalóvá lett a tenni vágyásotok, a segítőkészségetek. Elsősorban ennek köszönhető a sok üdítő élmény, az, hogy mi, az MVSz vezetői sok örömet lelhetünk a munkánkban.

Szerencsére most már nyilvánvaló, hogy a vitorlás sport képes megmozdítani a támogatókat is, legyen szó akár a központi sportvezetésről, akár a gazdasági és érzelmi alapon döntő cégekről vagy egyénekről. Nekik köszönhetően sikerült soha nem látott mértékben támogatnunk élversenyzőinket, konszolidálnunk a sportág anyagi helyzetét. Sőt! Egyre több új programba, fejlesztésbe foghatunk. A nemzetközi sikerek a lelkünket melegítik és segítenek új és újabb szponzorokat találni, a belső változtatások, fejlesztések pedig mindannyiunk vitorlás hétköznapjait érintik, remélem a nagy többség számára pozitív módon.

A nemzetközi vizeken az olimpiai osztályokban legjobbjaink, Berecz Zsombor, Érdi Mári, Tomai Balázs és a Vadnai-testvérek továbbra is elképesztenek minket gyönyörű eredményeikkel, ahogy a nem-olimpiai hajóosztályokban ugyanezt teszi Majthényi Szabolcs és Domokos András, vagy Litkey Farkas csapata. A világ- és Európa-bajnoki sikerek önmagukért beszélnek.

A mozgáskorlátozott vitorlázók között Pegan Zoltán és Mircsev Éva szép csendben újra a legjobbnak bizonyultak Európában.

Az utánpótlás korosztályokban Érdi Mári, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán éremesője mellett születtek kellemesen meglepő eredmények is. Hiszen ki számított volna a Gyapjas-testvérek 470 junior világbajnokságon bemutatott remeklésére a most már talán újra felívelő szakaszba lépő hajósztály elmúlt években végbement hazai hanyatlása után.

Külön öröm az a színvonalas munka, amely az utánpótlás-nevelő műhelyekben, különösen a legkisebbek között Optimistben zajlik. Új tehetségeket, új neveket ismertünk meg, akik között jó eséllyel akadnak olyanok, akik a lassan felnőtt korba lépő legjobbjaink nyomán haladva majd újabb sikereket hoznak. Biztosíték lehet erre az az összefogás, amely legjobb utánpótlás-nevelő egyesületeink között mind markánsabban kibontakozik.

Azt se felejtsük el, hogy a tavalyi Optimist lány Európa-bajnoki cím után idén magyar gyártású hajó, Hodács Optimist segítette a fiú világbajnokot is. De a magyar hajóépítés sok más nagyszerű újdonsággal is felhívta magára figyelmet.

Nagyszerűen alakul, az elmúlt években, évtizedekben megszokottakhoz képest pedig különösen sokat fejlődött a kapcsolatunk a hazai és a nemzetközi sportvezetéssel. A Magyar Olimpiai Bizottság egyre több figyelmet fordít vitorlás sportunkra. A magyar vitorlázók kiemelkedően szerepeltek az olimpiai kvótszerzésben, különösen a magyar sport egészének eddigi eredményességét tekintve. Miközben több hagyományosan eredményes sportágunkban még javában küszködnek az olimpiai részvételi jog megszerzéséért, a magyar vitorlás sport már három versenyzővel képviseli színeinket Rióban. Berecz Zsombor mellett idén olimpiai kvótát szerzett a magyar laseresek számára Tomai Balázs, és sporttörténelmi sikert ért el a szörfös Gádorfalvi Áron is, aki immár hatodszor lesz olimpikon!

Nagy örömömre testközelből figyelhetem majd szereplésüket. „Ifjú diákként” orvosi tudásomat sportorvosi képzettséggel gyarapítottam, így sportvezetőként és orvosként egyaránt segíthetem majd Rióban a magyar sportolók minél jobb szereplését.

Az egyre jobb színvonalú utánpótlás-nevelésünkről már ejtettem szót, de ehhez csatlakozik az edzőképzés fejlesztésében egyre erősödő együttműködésünk az ISAF-fel, a Nemzetközi Vitorlás Szövetséggel. Idén egy nagyon sikeres nemzetközi clinicet is szzerveztünk velük Balatonfüreden, és támogatták Érdi Mári világbajnoksági részvételét is.

Az utánpótlás-nevelés bázisának szélesítését kitűnően szolgálja az MVSz Vitorlás Sulik program és a júniusi „Go Boating” napok.

Sokat lépett előre sportdiplomáciánk és gyarapszik a nemzetközi ISAF minősítésű versenybíráink és versenyrendezőink száma is. A sportdiplomáciában egyesületeink nagyon sokat tesznek a magyar vitorlázás megbecsülésének növeléséért. Így a következő években is garantált, hogy komoly nemzetközi versenyekre, kontinensviadalokra kerül sor a Balatonon olimpiai, nem-olimpiai és utánpótlás-osztalyokban egyaránt.

A nagyhajós versenyzésben is új évet írtunk 2015-ben. Úgy tűnik, hogy az idén életbe lépett új MVSz nagyhajós osztálypolitika jól szolgálja a különféle hajóosztályok önnálló cselekvési kedvének élénkítését. Egyértelműen ennek köszönhető többek között az is, hogy újra sikerült jó központi nagyhajós bajnokságot rendezni, és a ranglistaversenyeken is szervezettebben vesznek részt az osztályok, így a fontos versenyeken nőtt a résztvevők létszáma.

Ugyanakkor az amatőr, az MVSz versenyrendszeren kívüli regatták rendezési színvonala is emelekedett azáltal, hogy idén szorosabbra fontuk kapcsolatainkat az ilyen népszerű vitorlás eseményeket rendező szervezetekkel.

A szövetségi IT rendszer fejlesztésének hatásai pedig mindannyiunkat, kis- és nagyhajósokat egyformán érintettek. Nagyban megkönnyíti az életet, a részvételt és a versenyrendezést is a Vihar online nevezési rendszer sikere.

Remélem 2016-ban is sikerül tovább haladnunk és javítanunk a körülményeinken minden területen. Jövőre, ha minden rendben megy, végre saját balatoni otthona lesz a Szövetségnek. A tó idegenforgalmának fejlesztésére várhatóan nagy összegeket fordít a kormány, és ez várhatóan pozitív hatással lesz a vitorlás sportra is. Feladatunk lesz bőven, de a most záruló év sikerei bizakodással töltenek el a jövővel kapcsolatban.

Minden vitorlázónak és a sportunkat szerető barátunknak áldott karácsonyi ünepeket, békés év végi pihenést és feltöltődést, illetve sikerekben gazdag boldog új évet kívánok a magam és minden munkatársam nevében!

Dr. Kollár Lajos
MVSz elnök

Támogatóink: