Erősszeles nap Rióban kemény helytállással

NYILATKOZATOKKAL KIEGÉSZÍTVE!

Az Olimpia harmadik vitorlás versenynapján reggel 20-22 csomós és frissülő szél fújt 250-260 fokról a Riói Öbölben, vagyis erős, Beaufort skála szerint 5-6-os. A szörf kategóriákban nem volt futam, így ma csak három magyar vitorlázó szállt vízre.

FINN

Berecz Zsombor tegnap a célban, első helyen odaérve tudta meg, hogy kizárták korai rajt miatt, de a parton magabiztosan nyilatkozta, hogy meg tudja ismételni a jó teljesítményt. Hisz magában és rendben van a sebessége is.

Betartotta a szavát! A mai erősebb és egyenletesebb szél nem neki kedvezett, mégis második helyen ért a az első bójához a görög Mitakisz mögött, majd bőszélben megelőzte ellenfelét, és a második pályajelet az élen kerülte!

Sajnos a következő cirkálószakaszon négy helyet is vesztett, amennyire nyomkövetős grafikus közvetítés alapján megítélhető volt, egy a pálya jobb oldalát segítő szélforduló vagy frissülés következtében. (A valódi magyarázat lejjebb Zsombi nyilatkozatában olvasható, mely később került a cikkbe.) Bőszélben nem változott a helyzet és az 5. helyen ért célba.

A következő futamról nem működött jól a 3D közvetítés. A még tovább erősödött és 280 fokra fordult szélben az első bójához Zsombi 19. helyen érkezett. Innen a célig hat helyet tudott feljebb kapaszkodni és végül a 12-ként fejezte be a futamot.

Ezzel – miután már számolnak egy kiesőt is a négy futamból – jelenleg az összetett lista 11. helyén van. A verseny 10 futamos lesz, amit a legjobb tíznek az Éremfutam zár.

Zsombi a futamok után így nyilatkozott Cserta Gábornak: 

„Az első futam elején még nem fújt annyira a szél, és a hullámok is még visszafogottabbak voltak, úgyhogy nagyon jó tempóm volt krajcban. Az első hátszélben sikerült átvennem a vezetést. A második krajcban a hullámok okoztak némi problémát: az új hajómba egy nagy és egy kis ventil helyett két kis ventilt rendeltem direkt a kis szélre, hogy ne húzzon annyi felesleges vizet, ha ki akarom szívni. Ez most a nagy szélben nem jött jól, mivel lassan folyt ki a hajóból a víz. Mire eltűnt a víz a hajóból benyeltem még egy nagy hullámot - így gyakorlatilag végig vizesen mentem a hajóval, ami nem tett jót a sebességemnek. Ötödik lettem ami egy nagyon jó hely, nem vagyok elkenődve. 

A két futam között volt egy kis halasztás, mert nem bírták a bójákat lerakni, úszott a zsűrihajó, bója is és mindezek mellé fújt 27-30 csomó, úgyhogy nemcsak a versenyrendezők, hanem mi is küzdöttünk az elemekkel. 

A második futamban az első tapasztalatait próbáltam felhasználni - nem kellett volna. Mindkét krajcban eléggé jött a jobb oldal. Egy jó lee rajtból, egy egészen jó pozícióból úgy döntöttem, hogy átmegyek a jobb oldalra és azt erőltetem, hát sajnos nem jött a jobb oldal. 19. voltam, ráadásul még a krajcbóját is levertem így a legnagyobb pöffben kellett egy 360-as büntetést csinálnom. Az ott nem volt vicces, majdnem otthagytam a fogamat, de túléltem. A hátszélben lecsorogtam, ott nem volt semmi említésre méltó - a túlélésre mentünk. A következő krajcban gyakorlatilag kiszakadtak a térdeim úgy lógtam végig. Nem tudom, hogy volt-e nálam gyorsabb abban a krajcban, de hogy ott mindent beleadtam az egészen biztos. Több száz métert jöttem fel, és helyezésben is rengeteget, úgyhogy megérte a munka, a lógás. A krajcbója sajnos szerencsétlenül jött ki, kettő felesleges fordulót kellett csináljak, majdnem levertem megint a bóját. Hátszélben említésre méltó nem történt, tartottam a helyemet. Ma ezt az 5. és 12. helyet futottam, nagyon élveztem az egész napot, hiszen legalább két éve nem vitorláztam ilyen körülmények között. Örülök, élvezetes volt.″

Négy futam után Giles Scott vezet Vasilis Zbogar előtt, és némi meglepetésre a török Alican Kaynar a harmadik.  

LASER RADIAL

A két fiatal laseresünknek semmiképp sem kedvezett ez az erős szél, hiszen „kilóhiányban” vannak az idősebb ellenfelekkel szemben, ráadásul ilyenkor a szél is kevésbé „okos”, többet számít a sebesség a kifinomult taktikánál. De mindketten becsülettel helytálltak.

A tegnap futamgyőzelemmel és ötödik hellyel villantó Érdi Mári 26., majd 20. helyen ért célba, és ezzel 17. az összetett listán a 37 hajós mezőnyben. Bőven az önmaga és a szakemberek által célként megfogalmazott elvárásnál előrébb.

Érdi Mári: „A rajtjaimat sajnos későn indítottam, rosszak voltak. Az első futamban a két leggyorsabb hajó, az angol és az ír között sikerült elrajtolnom, úgyhogy innen sokat kellett forgolódnom. Aztán kikerültem a bal oldalra, és erre bejött a jobb oldal. Utána meg nagyon sokkal a lee-line fölé mentem - nem néztem fel rendesen, raumolnom kellett vissza a bójára. Ezért egy kicsit mérges voltam magamra. Aztán feljöttem néhány helyet a második kreutzban.

A második futamban végülis sikerült a tervemnek megfelelően menni. Elindultam jobbra a többiekkel. Amikor átfordultunk jobbcsapásra, nem tudom miért, de nagyon lassú voltam. Jobban álltam, mint a huszadik. hely, lehet, hogy onnan ki kellett volna fordulni, illetve a hullámok nagyon furák voltak.

A hátszeleket azokat élveztem, jó hullámok voltak, gyorsan lehetett menni. Igazából nagy szél nem volt, nagy hullámok voltak, fura szögön jöttek .

Tegnap (kedden, amikor Mári futamot nyert - a szerk.) a sebességem nagyon kiugró volt. Pont még a határon voltunk, amikor még tudom tartani velük a lépést, még gyorsabb is voltam, de ma már pont olyan szél volt, hogy akik nehezebbek azoknak előnyük volt velem szemben.

Összességében boldog vagyok. Nyertem tegnap egy futamot, ennél rosszabb már nem lesz a kedvem ezután az olimpia után. Holnap pihenőnap, aztán remélem lesznek gyenge szeles futamok is, mert erre edzettünk."

A lányoknál rettenetesen szoros az élemyzőny. Jelenleg egy pont előnnyel a köztudottan erősszeles ír Annalis Murphy vezeti a tabellát a dán Anne-Marie Rindom előtt, aki ugyancsak egypontos előnyt szerzett a holland Marit Boumeesterrel szemben. Mári edzőpartnere, a kínai Xu ma gyegébben szerepelt, és visszaesett a negyedik helyre. 

LASER STANDARD

Vadnai Benjamin mai helyezései: 34. és 30. volt a futamaiban. Ezúttal is mindkét alkalommal rosszabbul állt az első bójánál és feljebb küzdötte magát, és jelenleg 28. a 46 hajót számláló Laser Standard mezőnyben.

Benji így foglalta össze a napi történéseket Cserta Gábornak: „Kint voltunk a Copacabana pályán. A körülmények nehezek voltak:  3 méteres hullámok, 25-30 csomós forgolódó szél, áramlás - minden ami kell. Nagyon embert próbáló volt és nagyon el is fáradtam. 34. és 30. helyeket mentem ma, és visszacsúsztam a 28. helyre. Örülök, hogy még a harmincban vagyok, de szeretnék feljebb kerülni. Holnap szünet, kipihenem magam és utána még két nap verseny - megpróbálok feljönni. 

Mindkét futamban a jobb oldal fizetett, annyi különbséggel, hogy az első futamban luvban, míg a másodikban leeben volt célszerűbb rajtolni, majd magasságból menni jobbra. A hátszelekben “csak” a 3 méteres óceáni swellekkel kellett lecsúszni. Nagyon nehéz volt, néha úgy megindult a hajó, hogy a vitorla bejött középre, olyan gyorsak voltunk, mint a szél. Kapaszkodtam fel a mezőny közepe-vége felé. 
A következő napon szeretném, ha az elején tudnék indulni és az elején is befutni. Ilyen körümények között utoljára talán most márciusban Las Palmasban vitorláztam. Nagyon ritkák az ilyen körülmények, Splitben sincs ilyen, ahol edzünk, a Balatonon pedig sosincs. Ritka ez az időjárás, nemigen tudjuk begyakorolni.″ 

A Laser osztályban az erős szél úgy tűnik, hogy a nagy esélyes brit Nick Thompsonnak kedvezett, aki második és első helye révén feljött a második helyre. A tegnap még vezető uruguayi Julio Alsogaray egy 24. és egy korai rajtos kizárás (UFD) következtében jelentősen visszaesett, így az egyenletes teljesítményt nyújtó horvát Toni Stipanovic áll az élen, méghozzá kilenc pont előnnyel. Robert Scheidt is letette névjegyét, már a negyedik helyen van, így nem látszik lehetetlennek a nemzeti hőssé váláshoz szükséges hatodik olimpiai érem elérése.

Részletes eredménylisták letölthetők a mellékletből.

Ma a szörfösöknek pihenőnapjuk volt.

Holnap augusztus 11-én a lasereseknek nem lesz futam, vagyis Érdi Mári és Vadnai Benjamin pihenhetnek. Berecz Zsomborra két futam vár, amelyet ezúttal az Escola Naval pályán, a kikötő közelében, a belső öbölben, valószínűleg a mainál mérsékeltebb szeles körülmények között rendeznek. A szörfösöknek is újra teljes napjuk lesz 3-3 futammal.


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: