Edzőtáborok az őszi szünetben

Számos helyszínen zajlottak edzőtáborok az őszi szünetben.

Az őszi iskolaszünet adta lehetőségeket igyekezett minden versenyző, edző és szakvezető kihasználni, s nem csupán hazai, de külföldi meleg vizes edzőtáborokat is több egyesület és osztályszövetség szervezett valamely szomszédos ország tengeréhez.

 

Az opimist osztály a szlovéniai Izolában tartott egyhetes edzést a válogatott keret, valamint minden érdeklődő számára, melyen hat klub 22 versenyzője vett részt Török Péter, Hodács Attila és Szalay Dániel vezetésével, melyet egy két napos regatta zárt le. A hét elején a csendes, napsütéses, nyárias időjárás és gyenge szél volt az uralkodó, ami a hét végére megélénkült, így a versenyen már szombaton 8-10 csomós, vasárnap pedig már 4 beaufort erősségű szélben 4 futamot teljesítettek a versenyzők. A Szent Márton elnevezésű regattán 113 optimistes, 6 darab 470-es, 25 laser radiál és 4 laser 4.7 egység állt a rajthoz. Mi két osztályban, optimistben és Péch Fanniék által 470-ben képviseltettük magunkat. Szép eredmény is született Péch Lóránt jóvoltából, aki bronzérmet szerzett két szlovén versenyzőtársa, Maks Vrscaj és Peter Lin Janezic mögött az optimist mezőnyben.

Eredmények: http://www.jadralniklub-burja.si/si/regate/napovednik-regat/2010/martinova-regata-2010.html

 


Az Agárdi Yacht Klub ifjonc opti és laser 4.7 versenyzői, valamint Péch Fanni és Héjj Eszter ezalatt a héten Pulán edzettek, majd Fanniék átutaztak a hétvégére Izolára a regattára. A Yacht Club Agárd 11 versenyzővel, 4 laser 4.7 és 7 optimistessel négy napig edzett Timár Péter és Sipos Bence vezetésével Horvátországban, hogy felkészüljenek a december eleji Mikulás Kupára. Az edzőtábor során gyenge és közepes szélben 12 órát tudott vitorlázni a kis csapat változó körülmények között, így sikerült a hullámos és sima vízi hajóvezetés technikáját is gyakorolniuk. Közben Péch Fanni és Héjj Eszter új 470-esével ismerkedett Leo Lolic segítségét élvezve, aki korábban hat évig segítette Olaszország legtehetségesebb vitorlázó nőjének, Giulia Continak munkáját.

 

Több társaság is a magyarok által kedvelt horvátországi Split-et választotta az őszi szünet idejére bázisául, itt edzőtáborozott a laser radiálos Hegedűs Fanni édesapjával, finn dingis Pál Gaszton és Hirschler Richárd, a Laser SailCoach Hungary csapata Arató Ricsi vezetésével, valamint Sigmond András néhány lelkes laser 4.7 versenyzővel. Van aki teljes hetet töltött a horvátországi kikötőben, s voltak olyanok is, akik csak néhány napra látogattak déli szomszédainkhoz. Az iskolaszünetnek köszönhetően népes magyar tábor gyűlt össze Splitben, így a nap végén a különböző klubok versenyzői össze tudtak állni egy-egy közös próbafutamra, hogy éles helyzetben is alkalmazni tudják a nap során tanultakat. A hét elején a szinte mindig esőt hozó Yugó, azaz DK-i szélben, mely 20-25 csomó között fújt, így remek erős szeles edzést tartottak a versenyzők, gyakorolva a hajóvezetést, hullámtaktikát és különféle technikai megoldásokat. A hét második felében az időjárás csendesedett, s a nap is előbújt a felhők közül, így napsütéses, szinte nyarat idéző körülmények között folytathatták a munkát a fiatalok. Sajnos a szél azonban teljesen elállt, így a vízi edzés helyett az erőnléti edzésé és taktikai megbeszéléseké lett a főszerep.

 

A napsütéses időjárás, kellemes hőmérséklet itthon is lehetővé tette a vízre szállást, így több klub tartott edzőtábort különféle hajóosztályok számára- kihasználva a jó időt - a Balatonon és a Velencei-tavon egyaránt.
Az iskolaszünet jóvoltából remek edzési lehetőség nyílt fiataljaink számára mind itthon mind pedig nemzetközi vizeken, melyet minden klub és hajóosztály igyekezett maximális mértékben ki is használni.

 

Eszes Bernadett
MVSZ – OÉB/UB

 

 

 

 

 

 

Támogatóink: