Dr. Molnár Adorján

Elhunyt Adi bácsi, a Mályi-tavi vitorlázás alapítója és lelke.

Dr Molnár Adorján emlékére
Ötven éve –Mályiban, az akkor még kristálytiszta kavicsbánya-tó vizén- nyughatatlan szervező egyéniségének köszönhetően honosodott meg errefelé a vitorlázás. 
Dr. Molnár AdorjánDr Molnár Adorján az akkori megyei sportfelelőshöz (Földi László) fordult, aki támogatást csak sportegyesületi tagság esetén ígért és adhatott. Így alakult meg 1962. január 12.-én a BAZ megyei Bíróságok segítő támogatásával a Justitia Vitorlás S.E. Az így megszerzett 5000 forintot a jogászbál bevételéből még 7 000 ft-tal kipótolták, s az alapitó szándékot az akkori igazságügyi minisztertől (Nezvál Ferenc) további 6000 ft-tal szponzorálta.

Igy aztán Dr Molnár Adorján „hajóbeszerzés„ szándékával a Balatonra indult, s ott Füreden a Hajógyár Sporthajó üzemében (Németh István üzemvezetőtől) két db. „árleszállitott” finn dinghyt  vásárolt, darabját 6300 ft-ért.  Gyakorlatilag ezzel a két hajóval indult Mályiban a versenyszerű vitorlázás immáron öt évtizede.

Az egyre terebélyesedő tó körül csak vállalatok, sportegyesületek kaphattak telket ezidőben. Ez is hozzájárult, hogy Dr Molnár Adorján és Hlavnyai László szervező munkájának eredményeként a MÉMTÉ-ben, majd a DVTK-nál is hajó(ka)t vásároltak. Aztán a Miskolci Egyetem, az Erdészet, a Tervezők is bekapcsolódtak a vitorlázásba, magalakult a Gyógyszerész S.K. és a Szinész S.K. is. Az elkövetkező évben már több mint 20 hajó volt a Mályi-tavon.
Az évadnyitó versenyre Mályiba érkezett Dr Tarits Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, és Dr Springer Ferenc a Velencei-tavi vitorlázás szülőatyja is. A Borsod megyei Vitorlás Szövetség is megalakult, első elnöke Dr Molnár Adorján lett. 
Az elmúlt öt évtizedben a mályi vitorlázást „Adi Bácsi” neve fémjelezte. Aktiv versenyzőként, versenyszervezőként, vitorlástáborok és napközik fáradhatatlan szervezőjeként, a Justitia VSE elnökeként a tóparton bármikor meg lehetett találni.  Fáradhatatlan elkötelezettje volt a vitorlázásnak. Munkájának elismeréseként a Magyar Vitorlás Szövetség Örökös Tiszteletbeli Tagjává választották. (1996.02.24). Az elmúlt években Hejőkeresztúrban bábáskodott a vitorlázás megteremtésén, betegsége azonban egyre inkább akadályozta, hogy köztünk lehessen. 
81 éves korában érte utól a kérlelhetetlen halál. Kívánságának megfelelően szűk családi körben helyezték örök nyugalomba. 
Köszönettel tartozunk dr Molnár Adorjánnak a Mályi-tavi vitorlázás megalapításáért, s ígérjük, hogy  az együtt töltött felejthetetlen  napok  emlékeit  megőrizzük!
                                Nyugodjon békében és jó szelet az égi vizeken! 

Támogatóink: