Bronz a Byte EB-n

Bathó Péter bronz érmet szerzett a 2010. évi Byte Európa-bajnokságon

Byte Európa-bajnokság 2010
Július 1–4.  Riva del Garda
A Garda-tavon, Riva del Gardán rendezték meg a Byte hajóosztály 2010. évi Nyílt Európa-bajnokságát, ahol 16 nemzet 29 indulója állt rajthoz. Az esemény kiemelt jelentőségű volt azoknak a fiataloknak és nemzeteknek, akik ebben az osztályban szerezték meg indulási jogukat, és készülnek fel  az augusztusban  Szingapúrban megrendezésre kerülő I. Ifjúsági Olimpiai Játékokra.
Magyarországot Bathó Péter, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője képviselte, aki egyben az Ifjúsági Olimpiai csapat tagja is az ötkarikás Ifjúsági Játékokon.
A Garda-tóra jellemző ragyogó 14–20 csomós déli szélben, 12 reális futam alapján hirdetett végeredményt a rendezőség a 4 napos esemény záróünnepségén. A versenyen az alábbi eredmény született:
 
Férfi kategória:
1. Gallo Marco (ITA) 1, 1, 4, 3, 3, 1, DNF, 4, 3, 2, 4, 1 23 pont
2. Tapper Kaarle (FIN) 3, 2, 29, 5, 6, 18, 9, 1, 7, 1, 1, 2 37 pont
3. Bathó Péter (HUN) 2, 3, 14, 15, 1, 15, 1, 5, 4, 3, 9, 2 45 pont
4. Choo Terence (SIN) 47 pont
5. Fasre Harald (NOR) 48 pont
6. Llena Marti (ESP) 50 pont
Női kategória:
1. Lara Vadlau  (AUT)
2. Carlsen Celine (DEN)
3. Sofia  Larycheva (UKR)
A Byte hajóosztály sajnos nem tartozik a jól ismert és nagy tömegeket mozgató kategóriába Európában, népszerűségét most is csak az Ifjúsági Olimpia hivatalos státuszának köszönheti. Így elsősorban azok a nemzetek vettek részt ezen az Európa-bajnokságon, akik az Ifjúsági Olimpiára való eredményes szereplésük reményében még egy utolsó felmérést terveztek felkészülésükben. Tengerentúlról is csak azok csatlakoztak a kontinensbajnoksághoz, akik eséllyel készülnek az Ifjúsági Olimpiára, így elsősorban a rendező szingapúri versenyzők, akik jelenleg az aktuális világbajnoki cím védői, és mint rendezők az augusztusi verseny nagy esélyesei.
Külön érdekességet és viszonyítási lehetőséget adott az EB-nek, hogy nyílt bajnokság lévén rajthoz állt a rendező olaszok „ex” Laser versenyzője Gallo Marco, aki a jelenlegi Olasz Nemzeti Ranglista vezetője a Laser Standard osztálynak, és a nemzetközi ISAF ranglistán is előkelő helyen áll ebben a népes olimpiai kategóriában. Az ő hajóvezetési készsége, versenyzési stílusa, fizikuma, jó példával szolgált a fiatal, Ifjúsági Olimpiára készülő versenyzők előtt, és mutatta az utat, hogy hova lehet még tovább fejlődni az egyszemélyes osztályokban.
Bathó Péter teljesítménye és 3. helyezése jónak minősíthető. Ismét bizonyította, hogy ebben a kategóriában is tagja annak csoportnak, akik képesek jó futamteljesítményre, és esélyesek arra is, hogy az élbolyban végezzenek. Tavalyi Európa-bajnoki címe,  a 2010. évi VB 5. helyezése után a mostani bronzérem megszerzése elkötelezi Pétert az olimpiai jó szereplésre, és a munka folytatására. Úgy tűnik jól megtaláltuk a beállítást az új típusú, az olimpián is használatos keményebb árbochoz, sebessége megfelelő volt az erős szeles tartományban is a jó versenyzéshez. Két futamgyőzelme, és a futamok többségében az élmezőnyben való vitorlázása is jó képességeit bizonyítják. A bő szeles szakaszokban kezdetben voltak állítási problémái, de a második naptól ezeket sikerült kijavítani, és sebessége itt is sokat javult a 12 futam alatt. Taktikai téren van a legtöbb javítani valónk a hátralevő időszakra, hogy kiküszöböljük azokat a hiányosságokat, amelyek a négy  közepes teljesítményű futam  eredményét okozták. Ennek érdekében továbbra is szükséges a sikeres versenyzői hozzáállás tudatos kialakítása, a még inkább csúcsteljesítmény elérésére való egyéni igény,  és a stratégiai  fegyelem gyakorlása edzéseken, és a még hátralevő versenyeken egyaránt.   
Örvendetes, hogy női kategóriában az osztrák Lara Vadlau végzett az első helyen, aki 2009 szeptembere óta Bathó Péterrel közösen – edzőpartnerként –  készül  a Byte osztályban az augusztusi Ifjúsági Olimpiára.
 
Sigmond András
MVSZ Szövetségi kapitány

Támogatóink: