Érdi Mári és Berecz Zsombor is vezet az olimpiai tesztversenyen

A finnes világbajnok és Érdi Mári is futamgyőzelemmel áll az első helyen az olimpiai tesztversenyen Enoshimában.

Négy hajóosztályban versenyeznek a magyar hajók a japán Enoshimában szombaton két futammal kezdődött olimpiai tesztversenyen. Az előolimpian a megszokottaknál kisebb mezőnyök állnak rajthoz, itt jellemzően azok versenyeznek, akik már megszerezték a tokiói indulási jogot, vagy reális esélyük van megszerezni és egy országból általában egy hajó indulhat. A négy magyar egység közül hárman - Berecz Zsombor világbajnoki címmel, Érdi Mári pedig 8. hellyel a tavalyi aarhusi világbajnokságon, Vadnai Benjamin pedig az idei, sakaiminatoi világbajnokságon 20. hellyel – már megszerezték a kvalifikációt, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor jövőre, a genovai világkupa versenyen érhetik el a kvótát.

„Ezen a versenyen valóban a tesztelés, elsősorban a helyszín minél alaposabb megismerése a legfontosabb, hiszen ezeken a vizeken rendezik jövőre az olimpiai versenyeket is, így a lehető legalaposabb és legsokrétűbb információk megszerzésére törekszünk” - mondta a hunsail.hu-nak a verseny előtt Vadnai Benjamin.

A női Laser Radial osztályban magyar vezetéssel zárult a tesztverseny első napja. Érdi Mári  a szombati két futamot 1- és 2. helyeken zárta, ezzel az első helyen áll az összetett listán. "Arra törekedtem, hogy tisztán tudjak elrajtolni, ez mindkét futamban sikerült is és kifejezetten jó sebességgel mindkétszer a második helyen értem fel az első bójához. Az első futamban ezen még tudtam javítani, a másodikban pedig sikerült megtartani a pozíciót" - foglalta össze Érdi Mári az első két futamot.

A tavaly Aarhusban világbajnoki címet szerzett finnes Berecz Zsombor a szombati első futamban a 3. helyen végzett, a másodikat pedig megnyerte. Ezzel az összetettben holtversenyben a holland Nicholas Heinerrel az élen áll.

Férfi 470-es osztályban a Gyapjas testvérek 14. és 20. helyeken zárták a szombati futamokat. „A 15-17 csomós szélben jó oldalon mentünk fel, csak nem voltunk elég gyorsak. A második futamban sajnos egy rossz szélforduloval elég hátul vettük a krajcbóját” – foglalta össze Gyapjas Balázs a napot.

Vadnai Benjamin mindkét futamban a 15. helyen végzett. „Erős szél volt nagy swellekkel. Nehezen indítottam, de aztán szépen jöttem fel a futamok alatt.”

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Robert Deaves

Támogatóink: