Múltidéző fesztivál lesz Füreden

A balatoni vitorlázás egyik központjában, Balatonfüreden újból megrendezik a reformkort felelevenítő fesztivált.

Újabb rendezvény lesz Balatonfüreden szeptember 22-én szombaton és szeptember 23-án vasárnap: a XIII. Romantikus Reformkor Fesztiválon a múltbéli hagyományok kulturális rendezvénye. Lesz nép- és iparművészeti vásár, hintós felvonulás korhű öltözetben, emléktábla-avatás, valamint reformkori bál az Anna Grand Hotelben. Koncertet ad a Kisfaludy-színpadon a Csík zenekar szombaton. 

A reformkort idéző fesztiválnak helyet adó Balatonfüred egyébként fontos partnere a Magyar Vitorlás Szövetségnek, a város ugyanis a balatoni hajózás és vitorlázás egyik központja. A legtöbb Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett verseny - például az Évadnyitó, a Fehér Szalag, a Kékszalag és a Félsziget-kerülő is - a város előtti vízekről indul és a regattákhoz kötődő programok többségének is Balatonfüred a házigazdája. 

Ha pedig a reformkort idéző rendezvényről van szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy a múltban is fontos szerepe volt Fürednek a hajózsban: a város honlapja szerint a szervezett balatoni hajóközlekedés története 1846. szeptember 21-én kezdődött,  ekkor indult útjára a Kisfaludy hajó, és ekkor indult meg a forgalom Keszthely, Balatonkenese, Alsóörs és Balatonfüred között. Fő kezdeményezője és anyagi támogatója Széchenyi István volt, de 1842-ben, egy füredi nyaralása során Kossuth Lajos is felvetette a balatoni hajózás ügyét. A Balaton Gőzhajózási Társaság 1846-ban tartotta első közgyűlését, amelynek Széchenyi István lett az örökös elnöke. 

A fesztivál részletes programja időpontokkal, helyszínekkel a csatolt dokumentumban (pdf) található.


Csatolt fájlok:

Támogatóink: