ASE szezonnyitó őszies időben

Balatonfüreden az Atomerőmű SE. a hagyományos ATOM KUPA rendezésévek kezdte a 2019-es vitorlás versenyszezont.

Már a hét elején jöttek az infók, a különböző meteo előrejelzések és modellek, amelyek alapján nem lesz igazán szerencsés az időjárás - ez sajnos be is igazolódott. A km/h-ban prognosztizált szélerősség ugyan nem érte el a három számjegyes értéket, de a versenyterületen a vasárnap reggeli és délelőtti mérések is rendre 20 csomó és feletti, hideg északi alapszelet, és időnként 30 csomó körüli, feletti tartós ráfújásokat rögzítettek. Az előrejelzések további szélerősödést és lehűlést jeleztek a hét utolsó napjára, ezért a vasárnapra tervezett futamok elmaradtak.

A verseny pénteken reggel a finnesek futamaival kezdődött, a felhős, időnként minimális esővel tűzdelt időben, a változó irányú 3 és 15 csomó közötti szélben, nem kevés pályamódosítással, 3 érvényes futamot sikerült teljesíteni a mezőnynek.

A szombati nap esővel és szél nélkül indult, majd északkeleti irányból 6-7 csomós vitorlázható szleterült le az esős, párás késő őszi napokra emlékeztető időben. A nap folyamán  a szél erősségét az eső intenzitása szabályozta, ami kisebb nagyobb mértékben is áztatta is a résztvevőket. A 4 és 9 csomóközötti északkeleti szélben  a finn és a kalóz osztály egyaránt teljesíteni tudta a versenynapra tervezett 3-3 futamát. Mindkét osztálynak jól jött volna a vasárnapi vitorlázás, hiszen az élen minimális különbséggel, illetve hármas pontegyenlőséggel várták az versenyzők az utolsó napot. Vasárnap kora reggelre a Balatonra is megérkezett a Gardán és a Fertőn már nyomokat hagyott szél, így a rendezők a finn osztálynak 2 nap 6 futam/1 kiejtő, a kalózosoknak a szombati nap 3 futama alapján hirdettek eredményt.

Eredmények:

Finn-dingi / 26 induló

  1. Huszár Géza (M) SVSC (8)
  2. Németh Domonkos (J) THE-YKA (9)
  3. Székely Antal (GGM) OVE (18)

Kalóz / 17 induló

  1. Fluck Benedek - Székely-Gyökössy Szabolcs VSC (7)
  2. Szentpéteri Zsolt - Hajdú László VSC (7)
  3. Németh Ferenc - Németh Kristóf YCTBJ (7)

A ranglistaversenyek és azok szervezőinek értékelése évek óta felmerülő igény mind a szakemberek és tisztségviselők, mind a versenyzők részéről. 2019-ben a szakmai értékelést az MVSz elnökégének döntése alapján kialakított értékelési mátrix szerint a szakbizottságok és a titkárság végzi. A versenyzők visszajelzés szintén nagyon fontos számunkra, ezért készítettük el az alábbi linken elérhető kérdőívet, melyet a versenyek beszámolója alatt teszünk közzé, illetve e-mailben megküldjük az adott versenyre benevezett kormányosok számára. A szezon végeztével a nagyhajós-, versenyrendező-, és versenybíró bizottságokkal a visszajelzések alapján, összefoglaló értékelést készítünk, melyben a versenyek és a szervező egyesületek is rangsorolásra kerülnek.

Kérjük, hogy a kérdőív kitöltésével Te is segítsd versenyrendszerünk fejlesztését!


Csatolt képek:

Támogatóink: