A legnagyobb elment – Paul Elvstrøm 1928–2016

December 7-én szülőhelyén, a dániai Hellerupban elhunyt Paul Bert Elvstrøm, akit sokan minden idők legnagyobb vitorlázójának tartanak.

Az újkori olimpiák történetében a világon összesen hat olyan sportoló volt, aki négy egymást követő Játékokon is aranyérmet tudott szerezni, és közülük ő volt az első. 1948 és 1960 között az egyszemélyes Firefly, majd a Finn osztályban bizonyult verhetetlennek.

Első aranyérmét 1948-ban, húszévesen szerezte, noha senki nem tartotta esélyesnek. Otthonról a klubjából azt remélve indították útnak, hogy nem lesz utolsó. Ráadásul az első futamból ki kellett állnia. De ezután fokozatosan rátalált a nyerő ösvényre. Az utolsó két futamot meg kellett nyernie a végső győzelemhez, és ő ezt megtette. Annak ellenére, hogy erős szél fújt, és ő 182 centis magasságával és 85 kilójával kisebb és könnyebb volt ellenfeleinél.

Több volt, mint kiváló versenyző. Ő teremtette meg a komplex vitorlázót. A győzelem alapjának a fizikai felkészülést tartotta. Nem csak egyszerűen sokat edzett, de mindig új módszereket dolgozott ki, hogy előnyben legyen a vetélytársakkal szemben. De ugyanúgy, tudatosan készült a nagy versenyekre szellemileg is. A vitorlázás versenyszabályait értelmező, először 1960-ban publikált műve ma is hasznos olvasmány minden versenyzőnek.

Hajóiból is maximálisan ki tudta hozni a csúcsteljesítményt mert rengeteget foglalkozott a vitorlázás elméleti kérdéseivel. Emellett folyamatosan fejlesztette hajóinak felszereléseit, vagy éppen a ruházatát. Például ő találta fel a cockpitból a vizet hatékonyan ürítő ventilt. De alakította ki magának az első versenyzésre specializált ényelmes mentőmellényt is. Nem utolsó sorban a világ egyik legjobb vitorlaszabója is lett. Kreativitásával, újításaival mindig egy lépéssel az ellenfelei előtt járt. Így hiába készültek ellene a legjobbak, mindig meg tudta lepni a mezőnyt valami újdonsággal, amivel gyakran tudott sebességfölényt is elérni.

Az egyszemélyes olimpiai osztályokan elért négy elsősége és finnes VB aranyai mellett világbajnok lett az 5.5 méteres, a Féltonnás, az 505, a Repülő Hollandi, a Snipe (Szalonka), Soling, Star és Tornado hajóosztályokban.

1984-ban, miután négy lánya közül a legifjabbal Trinével párban Tornado katamaránban Európa-bajnok lett, indultak a Los Angelesi Olimpián és negyedikek lettek. Négy év múlva a Szöuli Olimpián hatvanévesen állt rajthoz Trinével. A katamaránban Elvstrøm nem csak kormányzott, de ő is trapézolt eközben (akkoriban még csak a csapat egyik tagja trapézolhatott Tornadóban). Persze ez nem volt újdonság a számára, mert a hatvanas években ugyanígy nyert világbajnokságot 505-ösben!

A World Sailing megemlékezésében a vitorlázás Mozartjának nevezi. Nem érdemtelenül!


Csatolt képek:

Támogatóink: