A jövő Laseres olimpikonjait segítené – egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári

Javában készül a 2021-re halasztott tokiói olimpiára Érdi Mári, ugyanakkor a vitorlázó már az ötkarikás játékok utáni időszakra is koncentrál. Régóta gondolkodik azon, hogy miként tudna még többet visszaadni a sportágának, valamint hajóosztályának. Éppen ezért augusztus végére különleges edzőtábort hirdetett, amelynek keretében a versenyzés kulisszatitkaiba avatja be a résztvevőket. Az olimpikon nem titkolt célja a Laser Radial osztályban versenyző fiatalok segítése, az ifi versenyzők és olimpikonok közötti űr betöltése. Érdi Máriát a lanzarote-i edzőtáborból kérdeztük a felkészülésről és persze a tervezett edzőtáborról.   


Hunsail.hu:
Nagyon sokak örömére megjelent egy hír a közösségi oldaladon, mégpedig az, hogy az olimpia után egy hetes edzőtárbort hirdettél. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg az elmúlt heteket. Alig jött el 2021, és már a Kanári-szigeteken folytatódott a felkészülés. Hogy telt a január, hogy telik a február?

Érdi Mária: Jól telt a január és a február is nagyon jól telik. Most azért már kezdek oda eljutni, hogy mennék már nagyon hazafelé. De nagyon jó az edzőtábor és nagyon jó, hogy versenyezni tudtunk. Jók a körülmények és az edzőpartnerek, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy itt jó felkészülést tudjon csinálni egy vitorlázó az olimpiára.

Hunsail.hu: Most úgy fest és azért drukkol mindenki, hogy a tavaly elhalasztott olimpiát idén megrendezzék. Ha visszanézünk kicsit az időben: neked segített ez az egy év plusz felkészülés vagy inkább hátráltatott, hogy még egy évet kell várni?
Érdi Mária: Szerintem minden fiatal versenyzőnek, vagy sportolónak ez a plusz egy év pozitívum. Nekem még az is közrejátszik, hogy volt egy deréksérülésem. Most elég időm volt ahhoz, hogy újra meg tudjak erősödni és újra fel tudjam építeni a programot és az edzéseket úgy, ahogyan a sérülés előtt.

Hunsail.hu: Mire kell leginkább helyezni a hangsúlyt az elkövetkezendő időszakban szerinted?
Érdi Mária: Nehéz erre röviden válaszolni. Amin a legtöbbet szeretnénk dolgozni, vagy úgy látjuk, hogy a leggyengébb pontjaim, a 4-6 csomós szélben (amikor kiszámíthatatlan, hogy melyik oldal jön majd be) a versenyzés. Az az érdekes, hogy edzéseken nagyon jól tudok teljesíteni ebben a szélben, de amikor ötvenen vagyunk a rajtvonalon akkor előfordul gyakran, hogy eltévedek a pályán. Erre szeretnénk hangsúlyt fektetni. A másik pedig a mentális része a versenyzésnek, a vitorlázásnak.

Hunsail.hu: Az olimpia után egy egyhetes edzőtáborban szeretnél együtt vitorlázni olyanokkal, akik nem félnek bármely körülmények között megismerni a versenysportot a Laser Radialban. Kezdjük az alapötlettel!
Érdi Mária: Nekem a célom ezzel az edzőtáborral, hogy a legmotiváltabb gyerekek jelentkezzenek. Remélhetően olyat tudok nekik adni ez alatt a hét alatt, ami hosszútávon is segíteni tud majd az életben vagy a vitorláskarrierjükben. Azt szeretném, hogy olyanok jöjjenek, akik tényleg tanulni szeretnének. Nagyon sokat gondolkodom, hogy miként tudnék visszaadni a magyar Lasereseknek. Valamint azt az űrt, ami van az ifi és az olimpiai versenyzők között, azt hogyan tudnánk betölteni, vagy miként tudnánk átsegíteni az ifjúsági versenyzőket oda, hogy olimpiai programot tudjanak csinálni. Ez remélem, hogy az előszobája annak, hogy valami még nagyobbat csináljunk.

Hunsail.hu: Motivációs levelet, vagy akár motivációs videót is kérsz a jelentkezéshez. Ide nagy valószínűséggel azok kerülnek, vagy kerülhetnek be, akiknek célja akár téged követve is majd az olimpia. Mi alapján döntesz, hogy kik azok, akik jöhetnek?
Érdi Mária: Ez azért egy eléggé szűk körnek szól, hiszen főként Laser Radialos versenyzőket várok. Aszerint fogok választani, hogy ki mennyire motivált. Remélem jól választok majd és hasznos hetünk lesz együtt.

Hunsail.hu: Hogy tervezed ezt a hetet? Említetted, hogy ez több, mint egy edzőtábor, ez egy előszoba lenne a terveitek szerint.
Érdi Mária: Nem tudok mindent megtanítani egy hét alatt senkinek sem, meg még én is folyamatosan tanulok. Szerintem a magyar Lasereseknek főként a technikában tudok majd segíteni, valamint hozzáállásban. Most visszagondolok arra, hogy Berecz Zsombi tartott nekünk egy edzőtábort még a londoni olimpia után. Mind a mai napig emlékszem, hogy az mennyire motiváló volt számunkra. Ha olyan embertől tudok tanulni akiről tudom, hogy valamit jól csinál és többet tud, mint én, annak a versenyzőnek, vagy vitorlázónak iszom a szavait. Remélem, hogy majd én is így tudom motiválni a gyerekeket. Lesznek megbeszélések. Egyébként nem tervezek végig a hajóban ülni. Be fogok ülni bemutatni a dolgokat, de inkább a motorosból fogom figyelni a gyerekeket. Viszek majd sok videót az edzéseimről, versenyeimről – azokat tudjuk kicsit boncolgatni.  Ilyeneket tervezek.

Támogatóink: