80 éves az MVSZ

  1. december 3-án hosszú évek előkészítő munkája eredményeként megalakult a Magyar Vitorlás Szövetség, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Emil volt. Az alapító klubok: Balatoni Yacht Club (BYC), a Magyar Athlétikai Club (MAC) Motorsport és Vitorlázó Osztálya, a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet jogutódjaként a Keszthelyi Yacht Club (KYC), Királyi Magyar Yacht Club (KMYC) és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club (VVYC).

 

 

A hazai versenyvitorlázás első mérföldköve 1860-ra tehető, amikor is megalakult a Balaton-Füredi Yacht Egylet, a mai Balatonfüredi Yacht Club (BYC) elődje. Ez volt az első szervezett vitorlás megmozdulás a Balatonon. Mivel abban az időben az infrastruktúra még nem volt megfelelő, mindössze csak öt hajó tartozott az egylethez.

 

Az első nagyobb fellendülés Richard Young-nak köszönhető, aki létrehozta a füredi hajógyártást. Egymás után épültek a jachtok, 1882-ben versenyt rendeztek, majd 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet. Hamarosan azonban hanyatlás következett be, elsősorban a magas költségek miatt.

 

Az újabb fellendülés a jolle hajók megjelenésével kezdődött. Ezeket már a sekély vizű déli parton is használni lehetett. 1912-ben lett először az ország a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tagja, majd 1914-ben törölték és a Nemzetközi Vitorlás Szövetség 1921-ben vette fel újra soraiba a Királyi Magyar Yacht Clubot. 1927-ben itt már 109 regisztrált hajó volt. 1928-ban az amszterdami olimpián először képviselték hazánk színeit vitorlázók is, majd 1929. december 3-án megalakult a Magyar Vitorlás Szövetség.

 

Az alapítása óta eltelt nyolcvan év során a Magyar Vitorlás Szövetség számtalan európai- és világversenyt rendezett, és olyan kiemelkedő vitorlázókat segített a vitorlás sportban elért eredményeihez, mint többek között:

 

  • Fináczy György, aki 1972-ben a müncheni olimpián 8. helyet ért el a finn-dingi hajóosztályban

 

  • a Detre testvérek, akik 1980-ban a moszkvai olimpián bronzérmet szereztek a repülő hollandi osztályban

 

  • Majthényi Szabolcs és Domokos András, a Spartacus VE versenyzői, akik hatszoros világbajnokok (1995, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008), és kétszeres Európa-bajnokok (1997, 2000) a repülő hollandi hajóosztályban.

 

  • Litkey Farkas, a Kenese Marina Port VSE vitorlázója, aki idén már kilencedik alkalommal nyerte meg a balatoni Kékszalag versenyt (2000 óta minden évben)

 

  • Wossala György (BYC), aki 2004-ben ezüstérmes lett a világbajnokságon, 2008-ban pedig megnyerte az Európa-bajnokságot a Soling osztályban

 

  • Vadnai Benjámin (BYC), aki 2009-ben ezüstérmet szerzett az optimist Európa-bajnokságon

 

 

A Magyar Vitorlás Szövetség jelenleg 121 tagegyesületet számlál, és közel 4000 regisztrált versenyzővel rendelkezik. Az elnökségben a hazai gazdasági életben fontos szerepet betöltő személyek irányítják a Szövetség munkáját, tagjai között többen a nemzetközi vitorlás életben is komoly pozíciókat töltenek be (pl. Wossala György az Európai Vitorlás Szövetség elnöke).

 

2010-ben a Magyar Vitorlás Szövetség a februári BoatShow kiemelt vendége és szakmai partnere lesz, és három világversenyt rendez majd a Balatonon (Dragon Európa-bajnokság, 22-es Binnen jolle Európa-bajnokság, Laser Európa-Kupa).

Támogatóink: