66. Rund um den Bodensee

A négy nagy európai tókerülő verseny közül az elmúlt hétvégén lezajlott az első, a Boden-tavi regatta. Ehéten következik a Bol d'Or a Genfi-tavon, júliusban a 48. Kékszalag, Erste World Nagydíj, szeptemberben pedig a Centomiglia a Garda-tavon.

Június 3-án pénteken este 19 óra 30 perckor a benevezett 351 hajóból 323-an rajtoltak a Lindauer Segler Club előtti rajtvonalról a 66. Rund um, a Boden-tavi tókerülő százkilométeres távjának megtételére. Az előrejelzés gyenge szelet ígért a versenyre, ám az indulásnál mégis 3-4 Beaufort erejű dél-délnyugati szél fújt, némi esővel társítva. Sötét, holdfény mentes éjszaka várta a versenyzőket.

A friss szélben természetesen gyorsan elszakadtak az egytestűektől a nagy katamaránok. Nem sokkal a rajt után két esélyes hajó is kiesett a versenyből. A Helge Sach vezette Intelligence forstágja azsakadt el, és rövidesen feladni kényszerült a versenyt az osztrák Fritz Trippolt is a Skinfit nevű többtestűvel.

Éjfélre az élcsoport már elérte a rajttól legtávolabbi bóját és megindult vissza Lindau felé. A mezőnyt ekkor a tavalyi Kékszalag győztes svájci Ventilo M1 típusú Safram (Rodolphe Gautier) vezette az Orange Utan (Ralph Schatz), a Holy Smoke (Albert Schiess), az Immoset (Kai Näf) és a Team Sonnenkönig (Stefan Stäheli) előtt. Ezen a szakaszon az élmezőny egy zivatar szelével gyorsan túljutott.

Az élen a döntő változás Wasserburg magasságában történt, ahol a Ralph Satz vezette Orange Utan átvette a vezetést, majd éjjel 1 óra 36 perckor, 6 óra, 6 perc és 3 másodperc vitorlázás után megérkezett az LSC mólójánál lévő célvonalra.

Az öt éllovas katamarán mögött egytestű hajók közül ismét az egyetlen magyar csapat, a Király Zsolt vezette Raffica ért elsőként a célba. 7 óra 17 perc alatt tették meg a körülbelül 100 kilométeres távot. A 2009-ben többtestűek előtt aratott abszolút, és a 2013-as és 2014-es egytestű elsőség után újra diadalmaskodott a fűzfői csapat! Három és fél perccel előzték meg a Boden-tó egytestű sztárját a német White Ladyt és két órányival a svájci Sonnenköniget.

Király Zsolték tovább utaztak Svájcba, mert a héten rajthoz állnak a Genfi-tavon a Bol d'Oron is, ahol már kétszer nyerték az egytestűek versenyét a Bol d'Vermeilt, 2012-ben és 2013-ban.

A 66. Rund umon 289 hajó futott be a célba, beleértve a rövidebb pályán vitorlázó kisebb hajókat is.

A Lindauer Segler Club által rendezett hagyományos tókerülő verseny lebonyolítását száz lelkes helyi önkéntes segítette, akiknek a segítsége nélkül nem tudná megrendezni ez a kis klub a nagy tókerülő regattát.

A 66. Rund um végeredménye pdf fájlban letölthető a mellékletből.


Csatolt fájlok:

Támogatóink: