22-es Binnenjolle EB - túrafutam a végére

Egy gyönyörű túrafutammal ért véget a klasszikus osztály Európa-bajnoksága. Az osztrák Poell szerezte meg a 22-es Binnenjolle bajnoki címet.

A 22-es Binnenjolle Eb versenyzőit fantasztikus vitorlázó idő köszöntötte az utolsó napon. A leggyorsabb hajó, a német Manfred Jacob 2 óra 40 perc alatt teljesítette a túrafutamot ez a helyezés az összetettben a negyedik helyet jelentette számára. Az osztrák Mathias Poell taktikus vitorlázással a másodikként futott be és ezzel megszerezte a bajnoki címet, a honfitárs Michael Gubi előtt, aki csupán a 6. helyen végzett a túrafutamban. Az Eb dobogó harmadik fokára a német Peter Zimmermann állhatott, aki a napot szintén egy harmadik helyezéssel zárta. Az egyetlen magyar egység, technikai hiba nélkül, sikeresen teljesítette a távot és végül az összetettben a 11. helyen zárt.


Gyönyörű napsütésben, 3-4 m/s-os NY-DNY-i, kifújt szélben tudták megrendezni az osztály előírásai szerinti különleges túrafutamot. A 10.00 órás rajt után a Balatonfüred móló előtti rajtvonalról mind a 11 hajó elrajtolt. Az első pályajel a Tihany előtti első kardinális kitűző jelnél volt. Ezt a távot 30 perc alatt tette meg az első hajó. A második jelhez tartó úton a hajók keresztezték a komp útját, nem kis feltűnést keltve ezzel a kompon utazóknak. A második bója a Tihanyi-félsziget nyugati sarkában várta a versenyzőket, a harmadik pedig a gyönyörű aszófői öbölben.


A balatoni időjárás a túrafutam teljes idejére szikrázó napsütéssel ajándékozta meg az Eb résztvevőit. A leggyorsabb hajó 2 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Az utolsó, a magyar egységnek közel egy órával többre volt ehhez szüksége.

A díjkiosztót a közforgalmi móló előtti felújított napozó fa stégen tartották, régi nevén „gyönyördénél", amely az eredetileg tervezett 1939-es Eb idején is itt állt. A versenyt az osztrák Matthias Poell és legénysége nyerte, második Michael Gubi, harmadik Peter Zimmermann. Az egyetlen magyar egység a számos technikai probléma ellenére derekasan helytállt.

A 22es Binnenjollét formázó üveg díjakat, a BYC korábbi 470-es versenyzője, későbbi edzője, Kutassy László készítette. A BYC egyedi gyártású, patinás érmeit Cserép László Balatonfüred Önkormányzatának Művelődési és Sportosztály vezetője, valamint Böröcz István, a rendező klub ügyvezető adták át. Az osztályszövetség elnöke, Michael Bilowitzki pedig különdíjakat osztott.

Végeredmény

Támogatóink: