2011-es Vitorlásbál a Ramada Hotelben

Február 19-én szombaton lezajlott a Vitorlásbál Balatonalmádiban a Ramada Hotel & Resort Lake Balaton szállodában.

Azt kell hogy mondjam, le a kalappal a Bál szervezéséért. Köszönet érte a titkárságnak is, és a házigazdánknak is. Lassan kiderül, hogy mennyivel hangulatosabb egy „bentlakásos bál” mint egy „benézős”. 

Ezek Nagy R. Attila a legeredményesebb magyar egyesület, a BYC elnökének, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagjának szavai egy leveléből. Egyszerűbben fogalmazva: ez Rozsda véleménye. Egyéb – szokásos stílusában közvetlenebbül mesélt – élményeit nem illesztem a publikos sorok közé, azokat ott meséli el, ahol ő akarja. Sokan, sokféle emlékezetes élménnyel gazdagodtak a 2011-es Vitorlásbálon, amelyre február 19-én este idén is Balatonalmádiban a Ramada Hotelben került sor.
A "benntlakásos" Vitorlásbál hagyománya tavaly kezdődött. Akkoriban az MVSZ komoly bajba került a budapesti szállodák és szóba jöhető helyszínek megkérdezésekor. Az árak ugyanis elszálltak a csillagos égbe. Úgy tűnt, az adott gazdasági helyzetben még el is maradhat a bál. Ekkor született a mentőötlet, az új helyszínről és lebonyolításról. És valljuk meg: sokkal stílszerubb a Vitorlázás ünnepi társadalmi eseményét a Balatonnál rendezni. A benntlakásos lehetőség, amellyel a nagy többség él is, a hangulatot is a többnapos vitorlásversenyekéhez teszi hasonlatossá. Vagyis nem kell hazarohanni, hosszan és jóízűen lehet a sok-sok jó ismerőssel kiélvezni a pillanatot és felidézni a kellemes közös emlékeket. Milyen jó, reggel kényelmesen ébredni, úszni egyet, majd kellemesen kávézva valamelyest már tisztább optikával újraröhögni az előző esti élményeket! 

Mindezt kedvezményes áron, kábé annyiért, mint amennyibe Budapesten csak az este kerülne önmagában. Ehhez persze az is szükséges, hogy a sportági szövetség Elnökségében legyen olyan tag, akinek van saját szállodája, és megteremtheti a lehetőséget. Más sportágak ebben talán gyengébben állnak, ám ez legyen az ő gondjuk...


 
Kétszáznyolcvanan vendégeskedtek a Ramada Hotelben ezen az estén. Ez teltházat jelentett a Bálon, de nem tömeget, hiszen a tér, a berendezés éppen ennyi embernek volt kényelmes. Mindenki megtalálhatta az időtöltés legkellemesebb módját. Az asztalhoz felszolgált előétel és a deszert közötti önkiszolgálós ételválasztási lehetőség is jó megoldás egy vitorlásoknak szóló programon. Hiszen előbb feláll és elvegyül a barátok közt még az is, aki a teljes vacsora asztalhoz való felszolgálása esetén esetleg órákon át a helyére ragadna. 

keringő

A beszélgetéshez, tánchoz, a kaszinószobában a játékhoz ízlésesen teremtett kedvet a rövid ám színvonalas műsor. Az X-Trame Stúdió által készített, a 2010-es év vitorlás sikereit elsoroló rövid film után Straub Elek a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke nyitotta meg a bált. A Bonita Tánccsoport  bécsi keringője gyönyörködtette a vendégsereget és csinált kedvet a tánchoz. Utóbbihoz színvonalas zenét szolgáltatott a Netti és a Hollander zenekar. 

Tíz órakor a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya énekelt el három Dés László szerzeményt, a számok közötti időt személyes viorlásélményeivel színesítve. Sikerét bizonyítja, hogy előadásával sikerült elhallgattatnia az asztaloknál ilyenkor természetesen nehezen csituló beszélgetést is. Udvaros Dorottya
Balaton Kupa I.

Éjfél előtt sor került a magyar vitorlássportot  és az MVSZ-t 2010-ben támogató cégek és személyek kituntetésére, majd az év kiemelkedő teljesítményeinek elismerésére. Az egyesületi ranglistát megnyerő Balatonfüredi Yacht Club elnöke vette át az emlékkupát, majd  Fazekas László kapta a 2010-es Fair Play Díjat.

Következett a Balaton Kupa éves versenysorozat díjainak átadása. Mindkét kategória első hat helyezettjének tapsolhattunk egész éves teljesítményükért

 
Ambrus Gábor

A színpadon Straub Elek, Wossala György illetve Szoják Balázs főtitkár köszöntötte a 2010-es Év Vitorlás Újságírója díjjal Ambrus Gábort

Az <mce:script type= A díjak átadása a Év Vitorlázói kitüntetésekkel zárult. A legjobb férfi versenyző Berecz Zsombor nem vehette át személyesen a díjat, hiszen most is külföldön készül a jövő évi Olimpiára.

Viszont nagy tapssal üdvözölhettük az Év Női Vitorlázóit, Péch Fannit és Héjj Esztert.

Ezután következett a hagyományos éjféli tombola, ahol szokás szerint értékes ajándékok találtak gazdára, míg a bevétel a magyar utánpótlást segíti majd.

A tombola után már a Vitorlásbál legszabadabb része következett. A hajnalig tartó mulatság, amelyet mindenki vérmérsékletének, hangulatának és maligántűrő-képességének megfelelően ért meg és amelyhez a többség számára helyben kapcsolódott a gondatlan pihenés, majd az élményt elmébe rögzítő másnap reggeli kellemes-hangulatos lassú búcsú az így-úgy ébredező jóbarátoktól. 

 

A Vitorlásbál fővédnöke Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt.

Az esemény további védnökei : Bánki Erik, a Parlament Sport és Turizmus Bizottságának elnöke, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Eppel János, a Porsche Hungária Kft ügyvezető igazgatója, Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyi Közgyűlés elnöke és Ottmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt vezérigazgatója. 

Fő támogatók:

 

 

Támogatók

 

Köszönet a segítségért!

MVSZ-RI

 

A Vitorlásbálon Budai István által készült (cikkünket is illusztráló) összes  fotó megtekinthető és mevásárolható a szerző honlapján (www.photobudai.com). Egy kisebb válogatás rövidesen feltűnik honlapunk Galériájában is. Amint a bálon színtén aktívan fényképező Bohanek Miklós képei is láthatóak lesznek. 

 

Támogatóink: