Covid19: Kérdések és válaszok a koronavírus-járvány miatt kialakult helyezettel kapcsolatban

Teljesen felborította a sportéletben az idei forgatókönyveket az egész világon, így Magyarországon is terjedő koronavírus-járvány. A veszélyhelyzet vitorlássportot érintő legfontosabb kérdéseit és az arra adandó válaszokat gyűjtötte egy csokorba a szövetség titkárságaUtolsó frissítés időpontja: 2020. június 2.

Mi az a koronavírus?

A „koronavírus” elnevezés egy gyűjtőnév, amely a Coronaviridae család Orthocoronavirinae (korábbi nevén Coronavirinae) alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Nevüket elektronmikroszkópos képük alapján kapták, melyen a burokba ágyazott fehérjetüskék a Nap koronájához hasonlóan kitüremkednek a felszínből. Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén.  Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease - koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik. 2020. március 11-én a WHO világjárvánnyá, pandémiává nyilvánította.

Mik a tünetei?

A leggyakoribb tünetek az influenzához hasonlóak: láz, száraz köhögés és fáradtság, egyes esetekben ezen kívül jelentkezhet orrfolyás, orrdugulás és izomfájdalom is. A tapasztalatok alapján vannak, akik szinte tünetmentesen, lényegében lábon hordják ki a megbetegedést. Komolyabb problémákat az idős embereknél és krónikus betegeknél okoz. Súlyos tünetek leggyakrabban azoknál jelentkezhetnek, akiknek már meglévő egészségügyi problémái vannak: például magas vérnyomás, kardiológiai problémák, cukorbetegség, túlsúly.

Miért rendeltek el itthon egészségügyi veszélyhelyzetet?

A kormány 2020. március 11-én a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Szigorú, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések léptek életbe a vendéglátóhelyekre és üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg. 2020. március 28-án április 11-ig tartó kijárási korlátozás lépett életbe, melyet március 31-én meghosszabbítottak a veszélyhelyzet megszűnéséig. 2020. május 4-én vidéken jelentős enyhítések léptek életbe, majd 2020. május 18-tól a budapestiek számára is megszűnt a kijárási korlátozás.

Kedvtelési célból ki lehet-e menni a vízre?

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a vitorlázás megengedett azzal, hogy a hajón tartózkodók lehetőség szerint tartsák be egymástól a 1,5 m távolságot és használják a védőeszközöket.

Megtarthatóak-e a vitorlásversenyek?

Az MVSZ elnökségének döntése értelmében az MVSZ versenyrendszerében verseny 2020. május 31-ig nem szervezhető. Június 1-től a kis- és nagyhajók részére a versenyek rendezése megengedett. Szabadtéren, illetve sátorban megrendezhetők a versenyhez kapcsolódó programok (nevezés, díjkiosztó) abban az esetben, ha a rendező biztosítja, hogy a résztvevők a védőtávolságot egymástól be tudják tartani. A verseny szervezőinek és a résztvevőknek is védőfelszerelés (maszk, kesztyű) viselése ajánlott. A verseny utáni fogadás (például a Kékszalag utcabál) zenés táncos eseménynek minősül - a jelenleg hatályos szabályozás szerint – nem tartható meg.

Kiadja-e a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az engedélyt verseny rendezésére.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a 2020. május 4. után a hatályos jogszabályoknak megfelelően adja ki a versenyengedélyeket, vagyis a kérelmet legalább 30 nappal  a verseny időpontja előtt be kell nyújtani.

Meg lehet-e rendezni a versenyeket későbbi időpontban?

A MVSZ elnöksége a versenynaptár összeállítás szabályait módosította azzal, hogy lehetőséget ad a veszélyhelyzet feloldását követően bizonyos versenyek megrendezésére, továbbá munkacsoportot állított fel az MVSZ versenyrendszerét érintő javaslatok kidolgozására. Az MVSZ jelenlegi álláspontja szerint nem minden elhalasztott verseny rendezhető majd meg, hiszen az egyébként is sűrű versenyszezon az évad kitolásával sem tenné ezt lehetővé. A fent említett munkacsoport javaslatot terjeszt az elnökség elé – a szervezőkkel és osztálykapitányokkal folytatott egyeztetést követően – a megrendezhető versenyek listájáról.

Mi lesz a Kékszalaggal?

A Magyar Vitorlás Szövetség a koronavírus járvány miatt elhalasztott 52. Kékszalag vitorlásversenyt 2020. július 30–augusztus 1. közötti időpontban rendezi meg.

Kik tartózkodhatnak a kikötő területén?

A kikötők, illetve vitorlásklub területére történő belépési szabályokkal kapcsolatban keressék a kikötők vagy klubok illetékeseit. 

Lehet-e edzéseket tartani?

A 170/2020. Korm. rendelet alapján a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A hatályba lépés időpontja 2020. május 04.

Lehet-e vitorlástáborokat tartani?

A 215/2020. (V. 20.) Korm. rendelet értelmében 2020. június 16. napjától a gyermek- és ifjúsági táborok napközi és ottalvós szervezésben egyaránt megtarthatóak.

Mi lesz a Balatonra tervezett nemzetközi versenyekkel?

Felvettük a kapcsolatot minden kiemelt jelentőségű nemzetközi verseny szervezőjével és megkezdtük az egyeztetéseket a versenyek, elhalasztásával, esetleges megrendezésével kapcsolatosan. Az áprilisban elhalasztott Melges 24 ESS egy későbbi időpontban megrendezésre kerül. Az RS Feva EC nagy valószínűséggel az eredeti időpontban kerül megrendezésre.

Mi a Szövetség véleménye a tokiói olimpia elhalasztásáról?

A sportolók és sportszakemberek egészségének védelme elsődleges fontosságú, ezért a Magyar Vitorlás Szövetség egyetért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésével, amelynek értelmében 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg az olimpiai játékokat.

Mit jelent az egy év halasztás?

A magyar vitorlázók számára kedvező döntés született, mivel így az olimpiai vitorlásversenyekre ugyanabban az évszakban és időpontban kerül sor, amelyre a versenyzőink már korábban is készültek.  A vitorlázás időjárásfüggő sport, az eredményeket nagyban befolyásolják a helyi szél- és áramlásviszonyok, ebben nem lesz érdemi különbség ahhoz képest, amit a magyar vitorlázók az előolimpiai versenyeken Enoshimában már korábban megtapasztaltak.

Mi lesz a magyar vitorlázók felkészülésével?

A NOB döntése alapján már el lehet kezdeni az olimpiára kvótát szerző magyar élsportolók (Berecz Zsombor – Finn dingi, Érdi Mária – Laser Radial, Vadnai Benjamin – Laser Standard) és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas Balázs és Zsombor - 470) felkészülési programjának részletes újratervezését. A hosszabbított felkészülést a Magyar Vitorlás Szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja.

Az MVSZ Titkársága a megszokott nyitvatartási rend szerint üzemel?

Az MVSZ Titkársága 2020. május 25-től a korábbi nyitvatartási rend szerint üzemel.

Hogyan tudok most sportorvosi engedélyt kiváltani?

Az OSEI a 2020. április 30-án kiadott miniszteri utasításnak megfelelően megkezdte a sportorvosi ellátási tevékenysége újraindításának szervezését. 

Immár Pest megyében is – a többi megyéhez hasonlóan – újra fel lehet keresni a sportorvosokat. „Pest megyében vidéken és mától (05.22.)az egyéb budapesti kisebb rendelőkben megindulhatnak a személyes vizsgálatok” – tájékoztatta a hunsail-hu-t május 18-án dr. Kiss Marianna, az Országos Sportegészségügyi Hivatal vezető sportorvosa.

Budapesten távelbírálást csak a Budapesti Sportorvosi Centrumban (BSC) (Karolina út 27.) végeznek, vidéken pedig „kizárólag dr. Páll Zoltán végezhet távelbírálást, de ő saját maga keresi fel a sportolókat.”

Talán a legfontosabb, hogy Páll Zoltán csak vitorlázóknak nyújtja a telefonos szolgáltatását június 12-ig. A vitorlázóknak a sportorvosi és covid-19 kérdőívet szkennelve meg kell küldeni a veszprem1.osh@osei.hu e-mail címre és meg kell adniuk a telefonos elérhetőségüket – az orvos péntekenként hívja vissza őket és az OSEI rendszerében rögzíti a sportorvosikat. Páll Zoltán rendelésének telefonos elérhetősége 88/444-120

Van lehetőségem versenyengedélyt kiváltani?

Igen, a tagszervezetek a megszokott módon online a VIHAR rendszeren keresztül továbbra is igényelhetnek versenyengedélyt a sportolóik részére. Amennyiben a versenyző úgy dönt, hogy az idei versenyszezonban nem váltja ki a versenyengedélyét, azt a következő szezonban minden korlátozás és többletköltség nélkül megteheti.

A versenyengedély-kártyát milyen módon tudom átvenni?

A versenyengedély-kártyák gyártása folyamatos. Átvételük a budapesti titkárságon – ügyfélfogadási időben – lehetséges.

Mely okmányokra vonatkozik az érvényesség meghosszabbítása?

81/2020. (IV.1) Korm.rendelet 6§ (1) A veszélyhelyzet alatt a Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

  • A rendelkezés hajólevelekre is érvényes
  • A rendelkezés kizárólag magyar állampolgárok okmányaira ad kedvezményt, gazdálkodószervekre nem vonatkozik a felmentés
  • A jogszabály a hajóvezetői képesítésekre is vonatkozik
  • Üzembehelyezés előtt álló, üzemképességi szemlén még nem átesett kishajókkal közlekedni nem lehet. (2000. évi XLII törvény)

Korábban meghosszabbították a hajólevelem érvényességét, elkészítettem a biztosítás meglétéről szóló nyilatkozatot. Rögzíthetem-e most a VIHAR rendszerbe?

Természetesen igen, a Titkárság munkatársai továbbra is minden a VIHAR rendszerbe feltöltött dokumentumot fogadnak. Versenyzői profiljába lépve hajóim menüpont alatt a  megszokott módon tudja feltölteni a dokumentumot.

Új hajót vásároltam, tudom regisztrálni az MVSZ versenyrendszerébe?

Új hajó regisztrálásáról kérjük tájékozódjon az alábbi linken:  http://hunsail.hu/hajoregisztracio/felmeresi-szabalyok

Igényelhetek Hirdetésviselési engedélyt?

Az engedélyek kiadása folyamatos. Hirdetésviselési engedély iránti kérelmét kérjük a hunsail@hunsail.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjen! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Kérhetek-e szakszövetségi igazolást vitorlás sportágban elért eredményről?

A továbbtanuláshoz szükséges igazolások kiadása folyamatos. Az ez iránti kérelmet kérjük a hunsail@hunsail.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjen!

Amennyiben a koronavírus-járvány kapcsán a vitorlázást érintő további kérdése lenne, kérjük, azt küldje el a hunsail@hunsail.hu e-mailre, igyekszünk azokat is megválaszolni. Jelen dokumentumot folyamatosan frissítjük, amint új információkhoz jutunk.

Kiadta: A Magyar Vitorlás Szövetség


Csatolt fájlok

Támogatóink: