Ha tudósítani szeretne a Kékszalagról, akkor ezt kell tudnia!

Megnyílt az az online akkreditációs felület, ahol az 51. Kékszalag Nagydíjról tudósítani szándékozó médiumok jelezni tudják részvételüket és a munkavégzéssel kapcsolatos igényeiket. Az akkreditált újságírókat médiamotoros, rajtnéző médiahajó, szélessávú internet kapcsolattal ellátott sajtószoba, valamint online Press Room várja a verseny időtartama alatt.

Az akkreditált újságírók számára idén is rendelkezésre áll a rajt megtekintéséhez egy külön személyhajó, illetve egy motoros is a verseny teljes időtartamára. Utóbbit a beérkezett igények függvényében osztják be az akkreditált újságírók között. Azok számára, akik nem tudnak a vízről felvételeket készíteni, ismét rendelkezésre áll az online Press Room, ahonnan a média munkatársai szabadon – forrásmegjelöléssel – tölthetik le az Magyar Vitorlás Szövetség által készített legfrissebb képeket, videókat és szövegeket a versenyről.

Holczhauser András főtitkár elmondta: az idei versenyen a csapatkísérő hajókon biztonsági okokból nincs lehetőség médiatevékenységet végezni, csak előzetesen regisztrált és PRESS matricával ellátott motorosról. Emellett mindenkinek, aki a vízen médiatevékenységet végez, névre szólóan és személyesen is regisztrálnia kell magát, nem csak az őket szállító motorosoknak. A vízen dolgozó akkreditált újságírók más sportrendezvényekhez hasonlóan csak sorszámmal ellátott megkülönböztető mellényben végezhetik a munkájukat. Akik nem rendelkeznek ilyennel, azt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai elküldik a verseny közeléből.

Az idei évben a Magyar Vitorlás Szövetség a sajtóakkreditáció részeként szabályozza a légifelvételek készítését. A légi felvételeket készítő eszközöket (drónok, helikopter, egyéb légi felvétel készítésére alkalmas eszközök) az akkreditáció lezárásáig, az eszköz pontos megjelölésével az erre a célra kialakított online felületen be kell jelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell az eszköz pontos megjelölését és a repülési tervet. Az engedélyt kérő pilóta nélküli légijármű vezetőnek a jogszabályok által előírt érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a helyszíni nevezésen be kell mutatni. A repülési engedélyt az MVSz által megbízott légtérigénylő felelős személy (Sörös Lajos, Hidroplánnord Kft. 8192 Hajmáskér, Repülő tér) adja ki, akinek feladata a repülési tevékenység szervezése, koordinálása, valamint az eseti légtéren történő átrepüléshez való hozzájárulás.

Az MVSz, mint a verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy a légi felvételeket készítő eszközök használatát a verseny és versenyzők biztonsága érdekében korlátozza, a verseny bizonyos pontjain (rajt és célvonal, bójavételi pontok) kifejezetten megtiltsa. A főtitkár rámutatott: az akkreditációs szabályozás nem terjed ki a magáncélú felhasználásra, viszont az MVSz eltökélt abban, hogy Kékszalag vonatkozásában az engedély nélküli, kereskedelmi célú médiatevékenységgel szemben a korábbinál határozottabban lépjen fel. Erre lehetőséget biztosít számára, hogy a Kékszalag védjegyoltalom alatt áll, amely kiterjed a távközlésre, és azon belül az internetes közvetítésre is. A szankciók köre széles: a szövetség követelheti a védjegybitorlás vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását és a bitorló eltiltását a további jogsértéstől; vagy akár követelheti a  védjegybitorlással elért gazdagodás visszatérítését is.

További részletek, többek között a regisztrációs felület és a szabályzat ezen a linken érhető el.


Csatolt fájlok:

Támogatóink: